Komisija ispituje nestašicu vode

Gradski Štab za vanredne situacije u Kruševcu preporučio je formiranje komisije koja će utvrditi okolnosti zbog čega su Kruševljani bili nekoliko dana bez vode.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.04.2015.

15:35

Default images
Foto: Freeimages

Problemi u vodosnabdevanju većine stanovnika Kruševca počceli su u sredu ujutru, nakon što su se u utorak tokom jednodnevnog planskog isključenja zbog ugradnje merača protoka na magistalnom cevovodu u Lipovcu, dogodile dve havarije. Zbog toga su gradjani potpuno bez vode bili još 24 do 36 sati, a bez pijaće vode do juče ujutru.

"Inicijativa za formiranje Komisije se pre svega odnosi na utvrdjivanje odgovornosti za postupanje u delu izvodjenja radova i vodosnabdevanj", kazao je novinarima gradonačelnik Dragi Nestorović, koji je na sednici Sstaba i predložio formiranje komsije.

Nestrović je rekao da Vodovod nije poštovao preporuke Štaba za vanredne situacije koje su donošene tokom prethodne tri godine, a odnose se na alternativne izvore snabdevanja tehničkom vodom, poput arterskih bunara, za koje on tvrdi da su u nadležnosti Vodovoda.

On je kazao da tokom prva dva dana nestašice nije bilo dovoljno cisterni sa vodom i da se situacija sa dopremanjem vode stabilizovala kada se uključio Štab za vanredne situacije.

Formiranje komisije pozdravio je direktor Vodovoda Milutin Tasić, koji je novinarima rekao da to preduzeću ne snosi odgovornost.

On je kazao da je pucanje cevi i ventila na magistralnom ili bilo kom drugom cevovodu havarija za koju niko ne može da preuzme odgovornost i da je Vodovod, odnosno sprecijalizovano preduzeće za tu vrstu radova "Jedinstvo" iz Užica u kratkom roku rešilo probleme.

"Kvar na ventilu se nije mogao predvideti. U pripremnim radovima ujutru 21. aprila ventil je proveren i njegova funkcionalnost je bila zadovoljavajuća", rekao je Tasić, ali nije mogao da kaže koliko je ventil star.

Povodom primedbi da cisterni sa vodom nije bilo dovoljno, Tasić je rekao Vodovod imao 12 statičnih cisterni od po 1.000 litara, da je od Štaba, Vojske i vatrogasaca zatražio mobilne cisterne i da ih je Štab koordinirao.

Tasić tvrdi i da Vodovod nije nadležan za arterske bunare, ali da bi, ukoliko Skupština grada donese i obezbedi sredstva, mogao da brine i o tome.

Gradski Štab danas je zaključio da, nakon što je voda od juče ujutru ispravna za piće, a epidemiološka situacija stabilna, prestaje potreba za vanrednim zasedanjima.

Ostalo je, kako je rečeno, još da se stabilizuje situacija sa pacijentima kojima je neophodna dijaliza, jer su jutrošnje analize vode pokazale prisustvo odredjenih bakterija zbog kojih ona ne može da se koristi za dijaliziranje.

Najavljeno je da će, ukoliko tako bude i sutra, pacijenti biti voženi na dijalizu u Kraljevo. Bubrežni bolesnici su prethodnih dana na dijalizu voženi u 160 kilometara udaljeni Novi Pazar, dok su hitni slučajevi slati u Ćupriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: