Da se o problemima Roma više čuje

Od novembra 2014. do aprila 2015. godine realizovan je projekat pod nazivom Moć vidljivosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.04.2015.

13:25

Default images

Cilj projekta je bio da se lokalni koordinatori za romska pitanja obuče za komunikaciju sa medijima i državnim organima, a projekat je realizovalo Udruženje građana Epomena.

Projekat je finansiran iz budžeta Republike Srbije - Kancelarije za ljudska i manjinska prava u vrednosti od oko milion dinara i deo je programa koji se sprovodi radi unapređenja položaja i statusa Roma.

"Republika Srbija se 2005. godine, pristupajući Dekadi Roma i usvajajući nacionalni strateški okvir za unapređivanje položaja romske zajednice, jasno opredelila za ekonomsku i socijalnu inkluziju. Država se obavezala na poboljšanje položaja romske nacionalne manjine u saradnji sa međunarodnim partnerskim organizacijama i uz puno učešće pripadnika ove zajednice. Nakon nešto više od godinu dana od potpisivanja sporazuma sa 20 pilot opština/gradova kroz projekat Ovde smo zajedno - Evropska podrška za inkluziju Roma, mobilni timovi koje između ostalih čine i romski koordinatori deluju po usvojenim planovima i dinamici. Uz veliku posvećenost članova tima ovaj mehanizam se pokazao kao delotvoran i uspešan, sa rezultatima koji govore u prilog postavljenih ciljeva - pomoć najugroženijim gradjanima", kaže Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije.

Brojni rezultati, kao i Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, govore u prilog posvećenosti države unapređivanju položaja Roma. Ipak, imajući u vidu da živimo u vremenu teške ekonomske krize koja je pogodila sve gradjane, a time i problem pripadnika romske zajednice učinila složenijim, Vladu Srbije očekuju brojni izazovi u ovoj oblasti, naglašava Paunović. Ovaj projekat je još jedan u nizu mnogobrojnih koji pruža podršku procesu i čini prohodnijim put do cilja, a on je jedan - unapredjen položaj romske zajednice u Srbiji.

Jedna od glavnih ideja projekta bila je da romska nacionalna manjina pronađe put do javnosti, predstavi probleme sa kojima se suočava i ostvari trajne
kanale komunikacije, koji će pomoći boljem međusobnom razumevanju romske sa širom društvenom zajednicom.

Zato je, u okviru projekta, realizovan set obuka za lokalne koordinatore za romska pitanja, koje su im omogućile da, na vrlo konkretan način, upoznaju
trendove u komunikaciji u odnosu na različite ciljne grupe, sa posebnim akcentom na medije i različite državne institucije, sa kojima su koordinatori u svakodnevnom kontaktu. S obzirom na to da su koordinatori zaposleni u lokalnim samoupravama i tako predstavljaju sponu između romske i većinske zajednice, realizacija obuke u komunikaciji bila je najvažniji je deo ovog projekta.

Obukama je prethodilo medijsko istraživanje koje je ustanovilo trenutnu zainteresovanost medija za probleme sa kojima se ova nacionalna zajednica suočava iz ugla koordinatora za romska pitanja. Takođe, istraživanje je detektovalo stepen razumevanja medija o problemima sa kojima se koordinatori suočavaju, a i ukazalo je na smer u kojem treba da pojačaju svoje aktivnosti.

Pravilnom i usmerenom komunikacijom, javnost bi bila šire upoznata sa zadacima koji su dodeljeni lokalnim koordinatorima za romska pitanja, a koordinatori bi samostalno, na posredan način, mogli da edukuju predstavnike medija o načinima pisanja i izveštavanja, koji ne vode u direktnu diskriminaciju romske zajednice i kršenje ljudskih prava Roma.

Projekat je koordinatorima omogućio ne samo da uoče, nego i da adekvatno reaguju na diskriminaciju i da bolje upoznaju mehanizme zaštite koji su im na raspolaganju. Predočeni su im mehanizmi koje mogu da koriste u različitim situacijama, kao i načini na koje mogu da se zvanično obrate za pomoć nezavisnim državnim organima u slučaju podnošenja pritužbe za kršenje ljudskih prava od strane organa javne vlasti (Zaštitnik građana) i diskriminacije po nacionalnoj osnovi (Poverenik za zaštitu ravnopravnosti).

U okviru projekta snimljen je i edukativni film pod nazivom "U njihovim cipelama", kojim se prikazuje uloga koordinatora u društvu i poteškoće sa kojima se susreću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: