"Smanjićemo broj poslanika"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je, povodom godinu rada dana Vlade, da će svako ko želi da ostane u njoj morati da bude u "neprestanoj akciji".

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.04.2015.

12:59

Default images
Foto: Tanjug

"Odgovornost i rad su ključne reči za sve ministre u Vladi. Naš posao je neprestana akcija", kazao je Vučić na svečanoj sednici Vlade, koja se održava na kopu Tamnava u Rudarskom basenu "Kolubara".

On je poručio da Vlada nema prava na neprestane žalopojke i izgovore, već da radom treba da ide ka cilju i boljitku.

"Osuđeni smo na najteže stvari i u spoljnoj politici i u elementarnim nepogodama, ali smo osuđeni i da uspemo", kazao je Vučić. Prema rečima premijera, aktuelna Vlada održala je 116 sednica za godinu rada.

"Nismo se uvek i svi najodgovornije ponašali. Ovo kažem, ne da se neko okrivi, već da bismo shvatili gde su bile greške i da bismo nadalje radili odgovornije i bolje", rekao je Vučić.

Vučić je poručio ministrima da imaju "privilegiju da rade u teškim vremenima" i da je ovo "istorijski trenutak".

"Treba radimo teže i napornije. Ako bismo radili isto, ne bi bilo dovoljno, a ne kažem da ne bi bilo dobro", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će u narednim godinama "morati da se menja i u Vladi i u Skupštini i u odnosu prema političkom životu", navodeći da se nada da će u narednoj godini mandata "biti snage" za predstavljanje nacrta zakona prema kome će se promenit broj poslanika u srpskom parlamentu sa 250 na između 125 i 150.

"U okviru političkih reformi, moramo da rešimo i pitanje izbornih zakona", rekao je Vučić.

Objasnio je da je odluka da sednica bude održana u kolubarskom basenu doneta jer je to, kako je rekao, jedino mesto gde smo se borili s poplavom, stanjem koje je zatekla vlada kada je počela da radi.

"Zemlja je bila u vodi do guše, stanje u kojoj smo je zatekli kada smo preuzeli vladu", kazao je Vučić dodajući da je vlada teško i naporno radila.

Kolubara je, kazao je, simbol onoga kroz šta smo prošli u proteklih 12 meseci.

Vučić je rekao da su ekonomski pokazatelji dobri, da su investitori ponovo uspostavili poverenje u Srbiju i naveo da će na narednoj listi Svetske banke "Duing biznis" Srbija skočiti za 50 mesta.

Premijer Srbije je tokom govora spomenuo i tajkune i naveo da oni "nisu, niti će kontrolisati ovu vladu".

"Mnogi nisu osetili boljitak, ali nas to neće odvratiti"

Vučić je rekao da srpska ekonomija nije počela da propada preko noći, da se uvek mislilo da rešenje dolazi s neba, da će ga doneti neko drugi i da je dužnost nekog drugog da nam ga donese.

"Mnogi još nisu osetili i nisu videli jasne efekte mera fiskalne konsolidacije i uspeha u budžetskim uštedama i povećanju prihoda, ali Vladu Srbije te poteškoće neće odvratiti od nastavka reformi. Sasvim sigurno ćemo obezbediti bolju i drugačiju budućnost za sve", poručio je premijer.

Vučić je rekao da političari nikada nisu uspevali da vide dalje od sledećih izbora.

"Zato je došlo vreme da neko preuzme odgovornost i da uradi onako kako je moralo u svakoj odgovornoj zemlji u svetu. Današnje okolnosti nisu naših ruku delo, ali moramo da prihvatimo odgovornost da ih ispravimo", naglasio je Vučić. Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je "novčanik Srbije danas zdraviji" nego pre godinu dana, a deficit budžeta će i na kraju četvrtog meseca 2015. biti upola manji od prethodno planiranog, oko 30 milijardi dinara.
Vučić je, na svečanoj sednici Vlade Srbije, povodom prve godišnjice rada, koja se održava u Rudarskom basenu Kolubara, na površinskom kopu "Tamnava -Zapadno polje, rekao da će deficit na kraju aprila iznositi 30 ili 31 milijardu dinara.
Prethodna očekivanja i dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), podvukao je on, predviđali su da minus na kraju četvrtog meseca iznosi 72 milijarde dinara.
"To je više nego upola manje nego što je MMF-u prihvatljivo", istakao je premijer i podsetio da je i na kraju prvog tromesečja umesto 55 milijardi dinara, koliko je planirano, deficit iznosio oko 21 milijardu.
Vučić je rekao da je i u aprilu naplata bruto domaćeg PDV-a veća nego u istom mesecu u 2014.
On je ukazao da je još mnogo toga ostalo da se u zemlji popravi kako bi se došlo na početnu poziciju od pre godinu dana i naglasio da je i u poslednjem izveštaju Evropske komisije naveden pozitivan pomak kada je reč o Srbiji.
Vučić je naglasio da je smanjivanje deficita bio najteži deo posla i zahvalio se građanima Srbije na istrajnosti i osećaju odgovornosti, a s druge strane, kako je rekao, i vlada je pokazala stepen ozbiljnosti, posvećenosti i odgovornost, "sve na šta nismo ranije navikli".
"Novčanik Srbije danas je zdraviji nego pre godinu dana. Niko više ne govori o bankrotu zemlje. Sada nema šale, a Srbija razmišlja o rastu, kada će i koliko brzo da pokrene proizvodnju", poručio je premijer.
Prema njegovim rečima, investicije su zadovoljavajuće, ali moraju da budu još bolje, jer je jedini način da se ponovo vrati snaga zemlje da imamo dugoročne investicije koje će dovesti do novih radnih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: