Kazahstan:Predsedniku 97,5% glasova

Kazakhstanski predsednik Nursultan Nazarbajev je, prema preliminarnim podacima, na predsedničkim izborima ostvario pobedu sa 97,5 odsto osvojenih glasova.

Izvor: B92

Nedelja, 26.04.2015.

22:46

Default images
foto: Beta/AP

Prema podacima kazahstanske Centralne izborne komisije, izlaznost je bila rerkordna, dostigavši 95,11 odsto, prenosi AFP.

Glavni protivkandidati Nazarbajeva na izborima - Turgun Sizdikov i Abelgazi Kusainov, koji se ocenjuju kao provladine figure, su osvojili 1,8, odnosno 0,63 odsto glasova, saopštila je Julija Kučinskaja iz kazahstanskog Instituta za istraživanje demokratije.

Ocekuje se da Centralna izborna komisija konačne rezultate izbora objavi sutra.

Malo je onih koji su sumnjali u pobedu Nazarbajeva, koji je na vlasti u ovoj centralnoazijskoj državi još pre sticanja nezavisnosti 1991.

Prema podacima istraživanja javnog mnjenja Ipsos MORI, koje je objavljeno u utorak, 91 odsto Kazahstanaca je zadovoljno vladavinom Nazarbajeva.

Kazahstan, koji se graničci sa Kinom i Rusijom, nikada nije održao izbore koje su međunarodni posmatrači ocenili kao slobodne i poštene, dodaje francuska agencija.

U izveštaju o najnovijim izborima, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) izrazila je zabrinutost zbog Nazarbajevljeve "institucionalne prednosti".

Posteri i bilbordi Nazarbajeva "vidljivi su širom zemlje", dok druga dva kandidata nisu distribuirala "gotovo nikakav materijal za kampanju", navodi se u izveštaju OEBS.

Nazarbajev je osvojio 95,5 odsto glasova na izborima 2011, a današnji izbori, zakazani godinu dana pre roka, peti su na kojima učestvuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: