Kiparski Turci biraju predsednika

Na turskom delu Kipra, delu koji je međunarodno nepriznat, građani danas biraju predsednika u drugom krugu izbora.

Izvor: B92

Nedelja, 26.04.2015.

14:19

Default images
Foto: Tanjug

Građasni mogu da biraju između dosadašnjeg predsednika Derviša Eroglua i nezavisnog kandidata i nekadašnjeg gradonačelnika turskog dela Nikozije Mustafe Akinčija.

Glavni zadatak novoizabranog čelnika kiparskih Turaka će biti predstavljanje tog naroda u pregovorima o ujedinjenju etnički podeljenog ostrva, koji bi trebalo da budu ponovno pokrenuti u maju, prenela je agencija AP.

U prvom krugu izbora, održanim prošle nedelje, Eroglu je dobio tek jedan procenat glasova više od Akinčija, pošto mu je značajan broj glasova neočekivano uzeo njegov prvi savetnik Kudret Ozersaj.

Akinči ima šanse za pobedu pošto je uoči drugog kruga izbora dobio podršku levičarske stranke, čiji je kandidat u prvom krugu završio na trećem mestu.

Severni Kipar, gde većinu stanovništva čine Turci, samoproglašena je i međunarodno nepriznata država na severu Kipra, čiju nezavisnost priznaje samo Turska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: