"Nemačka pouzdan partner SRB ka EU"

U Beograd dolazim s porukom da Nemačka ostaje iskren i pouzdan partner Srbiji na njenom putu ka EU, poručio je ministar spoljnih poslova te države.

Izvor: B92

Nedelja, 26.04.2015.

11:16

Default images
Foto: Beta, AP

Nemački ministar Frank Valter Štajnmajer će posetiti Srbiju 28. aprila.

"Srbija je proteklih godina preduzela zapažene korake napred - istorijski sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom, otvaranje pregovora sa EU, početak bolnih, ali potrebnih ekonomskih reformi", istakao je Štajnmajer, ocenjujući za Tanjug napredak Srbije od stupanja na dužnost nove vlade.

Nemački ministar smatra da će nastavak tog puta, uz političku odlučnost i doslednost, biti i najveći izazov za našu zemlju narednih godina.

"Politička, društvena i ekonomska transformacija trebaSrbiju da pripremi za članstvo u EU. Ta transformacija, međutim, pre svega je za opšte dobroSrbije i njenih građana. Srbija na tom putu ne mora koračati sama", ističe šef nemačke diplomatije i dodaje da Nemačka i EU podržavaju zemlju političkiifinansijski.

"Tako je Srbija od 2008. do 2013. dobila već 1,2 milijarde evra podsticajnih sredstava EU iz predpristupnih programa", podsetio je Štajnmajer.

On je primetio da subilateralni odnosi Srbije i Nemačke danas izrazito bliski i prijateljski:

"Tu saradnju želimo i u buduće da nastavimo. Posebno želimo da Srbiji budemo iskren i pouzdan partner na njenom putu u EU. To je važna poruka moje posete Beogradu".

Komentarišući proces pregovora Srbije sa EU i odnos Srbije i Kosova šef nemačke diplomatije ističe da o međunarodno-pravnom priznavanju Kosova od strane Srbije kao preduslovom za prijem Beograda u članstvo EU, nemačka vlada nije govorila.

"Nemačka i evropski partneri očekuju sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova u obliku pravnoobavezujućeg sporazuma", rekao je Štajnmajer i podseća da je EU to jasno stavila do znanja već pred početak pristupnih pregovora.

"Nemačka se zbog toga zalaže za otvaranje poglavlja 35 o sveobuhvatnoj normalizaciji na početku pregovora - čim obaveze iz sporazuma o normalizaciji između Srbije i Kosova budu u potpunosti primenjene", kaže Štajnmajer.

"Ti preduslovi su od početka pristupnih pregovora poznati i nisu se od tada menjali", precizira ministar, uz napomenu da je svestan da je to dug i težak proces.

"Ali, upravo dugi i teški zadaci moraju biti blagovremeno započeti i ne bi trebalo da se čuvaju za kraj", uveren je Štajnmajer.

Štajnmajer ne deli stanovišta da je Evropska unija previše obuzeta sopstvenim brigama i da joj region Zapadnog Balkana stoga više nije u žiži interesovanja, te da, pod pritiskom ekonomske krize i zbog rastućeg uticajaRusije u regionu, Sjedinjene Države preuzimaju vodeću ulogu na ovom prostoru:

"Nemačka je prošle godine konferencijom o zapadnom Balkanu uputila signal: mi, bez obzira na aktuelne izazove unutar EU i političkih turbulencija u svetu, stojimo iza obećanja iz Soluna - jedne evropske perspektive za sve zemlje zapadnog Balkana".

"Nemačka želi da Srbija i njeni susedi budu deo EU i spremni smo da njihove pristupne procese svom snagom podržimo i uz značajna, između ostalih i finansijska sredstva", ističe Štajnmajer i dodaje, kao njemu posebno važno, da Nemačka i EU svoje susede ne posmatraju sferom uticaja.

"Mi smatramo da svaka zemlja sa svojim stanovništvom treba sama da odlučuje kojim putem želi da ide. Naša ponuda državama zapadnog Balkana je da će na kraju zahtevnog pristupnog procesa postati ravnopravne članice u ujedinjenoj Evropi. Deo tog procesa je preuzimanje već postojećih vrednosti i spoljnopolitičkih stavova EU", istakao je šef diplomatije vodeće članice EU.

Na pitanje koje mogućnosti vidi za poboljšanje privredne saradnje Srbije i Nemačke i šta je ključ za dolazak novih nemačkih investitora u Srbiju, Štajnmajer uzvraća da je njegova zemlja "već danas među najvažnijim trgovinskim partnerima Srbije".

"Obim trgovinske razmene između naše dvezemlje je proteklih godina neprestano rastao. Nemačke firme investiraju u Srbiju i stvaraju radna mesta", naveo je on i dodao da Nemačka želi i dalje da unapređuje ekonomske odnose sa našom zemljom.

"Važni koraci ka povećanju atraktivnosti Srbije kao privredne lokacije su, iz nemačkog ugla, jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije. Moj utisak je da srpska vlada to isto tako vidi i da je rešena da se oko tih tačaka angažuje", zaključio je ministar Štajnmajer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: