Neredi zbog smrti Afroamerikanca

Nekoliko hiljada demonstranata protestovalo je u Baltimoru zbog smrti 25-godišnjeg Afroamerikanca koji je preminuo dok se nalazio u policijskom pritvoru.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 26.04.2015.

10:37

Default images
Foto: Beta, AP

Nakon više sati mirnog protesta, deo demonstranata počeo je da baca limenke i plastične flaše na policajce i lomi prozore na policijskim vozilima i izloge radnji.

Kako prenosi AP, u neredima je povređeno dvoje ljudi, a najmanje desetak je uhapšeno.

Ranije u toku dana, okupljeni su noseći platakte sa natpisima "Zatvorite policajce ubice!" i "Ujedinite se!", prošetali od bolnice gde je mladić preminuo do gradske skupštine, gde su ispunili gradski trg.
Foto: Beta, AP
Fredi Grej je preminuo 19. aprila nakon što je zadobio fatalnu povredu kičme dok se nalazio u policijskom pritvoru.

Njegova smrt intenzivirala je nacionalnu debatu o policijskom postupanju prema Afroamerikancima.
Foto: Beta, AP
Najnoviji protesti usledili su pošto je zamenik komesara policije saopštio da je Greju trebalo da bude ukazana medicinska pomoć na mestu hapšenja, pre nego što je stavljen u kombi sa lisicama i bez pojasa, čime su prekršena pravila službe.

Grejova smrt upoređena je sa ubistvima drugih nenaoružanih Afroamerikanaca, koje su počinili policajci belci u NJujorku i Fergusonu, država Misuri, navela je američka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: