"Dodikova politika opasna za Srbe"

Deklaracija SNSD-a o samostalnosti Republike Srpske, je potvrda nemoći vlasti da reši ekonomske i socijalne probleme RS, navodi Dragan Čavić iz NDP-a.

Izvor: Beta

Nedelja, 26.04.2015.

13:38

Default images
Foto: Tanjug

"Sve postojeće ekonomske i socijalne probleme treba staviti u drugi plan i ponovo uzburkati krv običnom čoveku i vratiti ga na etničko-etničke odnose i priču o samostalnosti RS. Praktično, sav period do 2018. godine, kada su ponovo opšti izbori, treba da prođe u političkim turbulencijama", rekao je Dragan Čavić za agenciju Beta.

Poslanik Narodne demokratske partijesmatra da je politika koju zagovara predsednik RS Milorad Dodik, a koju "slepo sprovodi" njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata, politika koja je najopasnija za Srbe.

"Oni vode antidejtonsku politiku. Najava organizovanja referenduma je ulazak u veliku političku neizvesnost, politički eksperiment koji nas u postojećim geopolitičkim odnosima konflikta istoka i zapada, obnavljanja hladnog rata između Zapada i Rusije, može dovesti u grotlo konflikta i možemo se ponovo sami nametnuti kao kusur u globalnim političkim odnosima", upozorio je Čavić.

Lider NDP-a sumnja da i sam Dodik i SNSD veruju u mogućnost da Republika Srpska postane samostalna država.

"To objektivno u postojećim okolnostima nije moguće i samo može da komplikuje ionako komplikovane odnose u BiH, koji su posle evropske inicijative krenuli nabolje", naveo je Ccavić.

Prema njegovim rečima, usvajanjem Deklaracije o samostalnosti RS su stvari vraćene na početak, jer Dodik i SNSD nameravaju da na konfliktu u BiH grade svoju političku poziciju.

"To je neprihvatljivo i mi to nikada nećemo podržati ni prihvatiti", naglasio je Čavić.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u parlamentu BiH Aleksandra Pandurević takođe smatra da Deklaracija SNSD-a ima jedan jedini efekat - produbljivanje političke krize i u RS i u BiH.

"Motiv za njeno donošenje je nesposobnost vlasti da se izbori sa teškom ekonomskom situacijom u RS, s kriminalom i korupcijom, da iznese neophodne reforme i da poboljša status građana", rekla je Pandurević agenciji Beta.

Ona smatra da će jedina posledica "ovako neozbiljnog, površnog i politikantskog ponašanja SNSD-a" biti to što u sledeće tri godine nijedan ozbiljan investitor neće investirati sredstva u RS.

"Da oni imaju nameru raspisati refrendum, koji su obećali još 2006. godine, učinili bi to sad. Ovako, oni obećavaju neki referendum za četiri godine, kako bi sebi dali prostor da se bave stvarima koje nisu život u RS, a onda će 2018. godine, verovatno, reći da će referendum biti nakon izbora", navela je Pandurević.

Prema njenim rečima, cenu ovako neozbiljne i neodgovorne politike platiće isključivo građani RS.

Potpredsednik Partije demokratskog progresa Dragiša Delić tvrdi da je najavljeni referendum farsa, te da donošenje Deklaracije o samostalnosti RS na Saboru SNSD-a pokazuje "svu neozbiljnost i bahatost režima u RS".

"Najava da će, navodno, građani živeti u samostalnoj Republici Srpskoj je poslednja odbrana tog režima. Ne postoji nijedan ozbiljan faktor u svetu koji će podržati otcepljenje RS. Milorad Dodik je izgubio svaki kompas", istakao je Delić za Betu.

On je upozorio da bi usvajanje Deklaracije na kraju moglo da ima posledice po postojeći status RS.

"Dejton je dovoljan okvir da svi živimo komotno i dobro, da niko nikome ne zadire u nadležnosti. Uostalom, poslednjih devet godina apsolutnu vlast u RS drži SNSD sa svojim koalicionim partnerima, pa se postavlja pitanje zašto nije vratio nadležnosti koje su prenete na nivo BiH", naveo je Delić.

Sabor SNSD-a je, dodao je, poslao i neozbiljnu poruku međunarodnim predstavnicima i stranim investitorima, naglašavajući da je veliko pitanje da li će se ubuduće iko odlučiti da investira u nestabilno društvo, kakvo je RS.

Sabor SNSD-a juče je u Istočnom Sarajevu jednoglasno usvojio Deklaraciju o slobodnoj i samostalnoj RS, kojom se najavljuje raspisivanje referenduma o samostalnosti RS, ako do 2018. godine Republici Srpskoj ne budu vraćene dejtonske nadležnosti koje su prenete na državni nivo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: