Srbiji četiri medalje iz nauke

Polaznici Regionalnog centra za talente Beograd 2 osvojili su jednu zlatnu i tri srebrne medalje na svetskom takmičenju naučno-istraživačkih radova u Turskoj.

Izvor: B92

Nedelja, 26.04.2015.

16:33

Default images

Radovi ovih srednjoškolaca, oduševili su svetsku naučnu zajednicu, a Srbiji doneli čak 4 medalje i novu potvrdu da smo riznica talentovane i nadarene omladine.

Nebojša Simić sa svega 16 godina postavio je nove standarde u oblasti kriptografije i čuvanju podataka, čime je nagrađen srebrnom medaljom za oblast informatike.

Njegov uspeh još je veći kada se uzme u obzir da je programerske tajne učio sam.

“Ja sam sam smislio bezbednosni algoritam, koji pored toga što može da osigurava podatke i da ih kompresuje, pored svega može i da imitira druge kriptografske algoritme, što nije učinjeno do dan danas”, navodi Nebojša Simić.

Konstantin Kostić nagrađen je srebrom za oblast životnih nauka, a njegov rad bavi se teorijom evolucije. Ipak, prema njegovim rečima, takmičenje u Turskoj donelo mu je mnogo više od medalje.

Direktor Regionalnog centra za talente „Beograd 2” Nikola Srzentić, rekao je da su na svetskom prvenstvu učestvovala 162 učesnika iz blizu 30 zemalja.

Dobitnikom zlatne medalje za oblast Ekologije, Jovanom Mitićem, se trenutno bori za još jedno odličije na Nacionalnoj geografskoj olimpijadi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: