UN:Imenovan novi izaslanik za Jemen

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun imenovao je novog specijalnog izaslanika u Jemenu, Ismaila Ulda Čeika Ahmeda iz Mauritanije, saopšteno je danas iz UN.

Izvor: Beta/AP

Subota, 25.04.2015.

20:23

Default images
Foto: Beta/AP

Ahmed je do sada bio šef misije UN zadužene za ebolu, a na mestu specijalnog izaslanika za Jemen zameniće Džamala Benomara, koji je podneo ostavku.

Benomar je bio na meti oštre kritike Saudijske Arabije i drugih zalivskih zemalja koje ga optužuju da su njegovi nedavni posrednički napori da dođe do mirovnog sporazuma između zaraćenih strana imali malo uspeha.

On je 2011. dobio zadatak da upravlja mirnom trazicijom Jemena posle Arapskog proleća.

Više od 1.000 ljudi ubijeno je poslednjih nedelja, od kako su šiitski pobunjenici Huti osvojili velike delove zemlje, a međunarodna koalicija, predvođena Saudijskom Arabijom počela bombardovanje Jemena, iz kojeg je pobegao i predsednik Abed Rabo Mansur Hadi.

Istovremeno, neimenovani bezbednosni zvaničnici i očevici naveli su da je južni lučki grad Aden danas bio na meti nekoliko vazdušnih udara međunarodne koalicije.

Pobunjenici Hutiji mobilisali su stotine novih boraca u pokušaju da preuzmu kontrolu nad gradom od paravojski koje podržavaju Hadija.

Očevici i zvaničnici su rekli da se u pojedinim delovima Adena vode oštre ulične borbe.

Hadi, koji je izbegao u Aden pošto su Huti prošlog septembra osvojili glavni grad Sanu, bio je primoran prošlog meseca da i njega napusti.

Međunarodna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom počela je bombardovanje položaja Hutija u Jemenu 26. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: