Jemen: Za 24 časa 90 poginulih

Više od 90 ljudi poginulo je u protekla 24 sata u sukobima u Jemenu, saopštili su tamošnji zvaničnici.

Izvor: Tanjug

Subota, 25.04.2015.

18:25

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Kako je preneo AFP, žestoki okršaji vode se danas na jugu te zemlje između šiitskih Huti pobunjenika koji uživaju podršku Irana i snaga lojalnih proteranom predsedniku Abedrabo Mansur Hadiju.

U međuvremenu raste pritisak na zaraćene strane da održe političke pregovore.

Pobunjeni Huti, koji su osvojili velike delove Jemena i proterali Hadija, zatražili su potpuni prekid vazdušnih udara koje izvodi koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom kao uslov za pregovore uz posredovanje UN, navodi AFP.

Američki državni sekretar Džon Keri pozvao je sukobljene strane u Jemenu za pregovarački sto kako bi se okončali sukobi u toj zemlji.

"Ovo mora biti dvosmerna ulica", rekao je Keri novinarima, prenosi AFP.

On je dodao da je potrebno da šiitski pobunjenici Huti i oni koji mogu da utiču na njih budu spremni da sednu za pregovarački sto.

UN su već odredile posrednika i čini se da su obe strane spremne da razgovaraju o lokaciji za mirovne pregovore, kazao je on.

Sada je ključno pristupiti što pre pregovorima jer je političko rešenje apsolutno neophodno, naveo je Keri, prenosi AFP.

Nedužni civili su zahvaćeni nasiljem u Jemenu i prioritet je da se to umanji, dodao je on.

U međuvremenu, više od 1.000 ljudi, uključujući 50 dece, poginulo je u Jemenu otkako su izbili sukobi, saopštila je juče Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: