Odluka o Specijalnom sudu 7. maja

Poslanici Skupštine Kosova glasaće 7. maja o ustavnim amandmanima čije će usvajanje omogućiti formiranje Specijalnog suda.

Izvor: B92

Subota, 25.04.2015.

09:36

Default images

Osim opozicije i deo parlamentaraca iz vladajuće koalicije najavio je da neće glasati - za, piše danas list "Zeri".

Kako prenosi list, pored opozicije i nekoliko poslanika vladajuće koalicije, kao i troje poslanika bošnjačke zajednice, najavilo je da će glasati protiv Specijalnog Suda, što znači da će protiv biti više od 40 poslanika.

"Zeri" takođe saznaje da međunarodna zajednica zahteva od kosovskih institucija da okončaju pitanje Specijalnog Suda tokom maja, posebno sada kada se u te institucije vratila Lista "Srpska".

Ipak, izazov za vladinu koaliciju ostaje obezbeđivanje 80 glasova poslanika, koliko je potrebno za usvajanje tih amandmana.

Među onima koji neće podržati formiranje Specijalnog suda su tri opoziciona politicka Samoopredelenja, Alijanse za Buducnost Kosova i Inicijative za Kosovo.

Takođe, ni tri bošnjačka poslanika, kako su rekli za "Zeri", neće glasati za Specijalni sud, a pored njih tu je i pet poslanika DSK-DPK, kao i dva od ukupno pet nezavisnih poslanika koji bi takođe mogli da se izjasne protiv.

Potpresednica skupstine iz redova parlamentarne grupe "6 plus" Duda Balje rekla je za "Zeri" da joj je na sastanku sa presednicom Kosova Atifete Jahjagom rečeno da amandmani treba da budu usvojeni u prvoj sedmici maja.

Ona je objasnila da tri poslanika bošnjačke zajednice neće glasati za Specijalni sud s obzirom da im nisu ispunjeni zahtevi za formiranje opštine Recane.

Takođe, navodi list, presednica Komisije za zakonodavstvo u Skupstini Kosova Albulena Hadžiu je rekla da su amandmani stigli u Komisiju i da će biti razmatrani u zakonskom roku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: