Preminuo poljski diplomata

U Varšavi je preminuo 93-godišnji istoričar, bivši šef poljske diplomatije, logoraš iz Aušvica, politički disident profesor Vladislav Bartoševski.

Izvor: Beta

Petak, 24.04.2015.

23:41

Default images

Bartoševski je večeras prevezen hitno u bolnicu gde je ubrzo preminuo, javila je poljska agencija PAP.

Bartoševski je bez obzira na podomakle godine bio do poslednjeg trena aktivan u javnom životu Poljske i preminuo je na funkciji državnog sekretara, opunomoćenika poljske vlade za medjunarodni dijalog.

Rodjen je u Varšavi 1922. godine a kao mladić deportovan je u zloglasni logor Aušvic 1940. godine odakle je teško bolestan pušten nakon sedam meseci.

Učestvovao je aktivno u poljskom pokretu otpora protiv nacističke okupacije tokom Drugog svetskog rata i jedan je od osnivača Žegote, ilegalne poljske organizacije koja je pomagala tokom rata poljskim Jevrejima da prežive holokaust.

Od Izraela je dobio priznanje Pravednika medju narodima sveta, koje se dodeljuje onim pojedincima koji su tokom rata spasavali Jevreje i pritom svoj život stavljali na kocku.

U komunističkoj Poljskoj posle rata hapšen je pa rehabilitovan a aktivno se uključio u disidentski pokret i nezavisne sindikate Solidarnost na čelu sa Lehom Valensom od 1980. godine.

Za vreme vanrednog stanja 1981. i 1982. godine interniran je.

Posle pada gvozdene zavese dva puta je bio poljski ministar inostranih poslova.

Vladislav Bartoševski jedan je od neumornih pregalaca u procesu poljsko-nemačkog pomirenja.

Autor je oko 50 knjiga i preko 1.500 članaka. Nosilac je visokih poljskih ali i nemačkih i austrijskih ordena i počasni doktor više uglednih stranih univerziteta.

Za Poljake je duhoviti, neumorni profesor Bartoševski, bez dlake na jeziku bio jedan od velikih moralnih autoriteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: