S pljoskom rakije na radno mesto

U izveštaju o incidentu u niškom Narodnom muzeju, finansijski rukovodilac je naveo da je na posao doneo alkohol “da bi častio”, pišu Južne vesti.

Izvor: Južne vesti

Petak, 24.04.2015.

21:54

Default images
ilustracija: Getty Images

Prema navodima niškog portala, dok se rukovodioci i disciplinske komisije trude da dokažu da je neko od zaposlenih pio alkohol u radno vreme, u niškom Narodnom muzeju rukovodioci sve to sami pišu u izveštajima i ne budu kažnjeni.

“S obzirom (na to) da sam imao jednu pljosku domaće rakije, sipao sam za nas trojicu po jednu čašu”, navodi finansijski rukovodilac Ljubiša Nikolić u svom izveštaju.

Međutim, prema njegovim rečima, “nisu ni počeli” pošto je u kancelaruju ušao drugi kolega, posle čega je došlo do rasprave, koškanja, a umalo i fizičkog obračuna.

Nikolić u izveštaju zaključuje da je “sve izgubilo smisao, pa su otišli kući”.

Iako po Zakonu o radu, član 179, poslodavac može dati zaposlenom otkaz ukoliko dođe na radno mesto pod dejstvom alkohola ili upotrebi alkohol u toku radnog vremena, u Narodnom muzeju nije pokrenut ni disciplinski postupak.

Direktor niškog Muzeja Slaviša Popović, kaže da nije bilo razloga za kažnjavanje ili pokretanje disciplinskog postupka zbog alkohola, jer se "ništa nije ni dogodilo”.

“U tom konkretnom slučaju to se nije ni desilo, odnosno ,nisu ni probali to što je jedan od zaposlenih doneo kao svoj proizvod. Samim tim, kao direktor ne mogu da reagujem na nešto što se nije desilo. Dakle, oni nisu popili nijednu čašicu, jer je u tom trenutku ušao predsednik sindikata”, kaže Popović.

On ističe da bi, u slučaju da su popili “i jednu čašu”, to bio razlog za kaznu.

“Niko nema pravo da donese piće, osim u posebnim prilikama poput slave i dana muzeja. Da li je to od tada ostalo, ja ne znam”, objašnjava direktor niškog Muzeja za Južne vesti.

Popović tvrdi da u muzeju nije bilo problema sa zaposlenima koji piju alkohol i napominje da će, u slučaju da ih bude, reagovati “onako kako je primereno, odnosno da će ih kazniti prema Zakonu o radu”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: