Kako će se izgubljeno nadoknaditi?

Nakon što je okončan najduži štrajk u prosveti, započet još 17. novembra prošle godine, glavno pitanje je kako će izgubljeno biti nadoknađeno.

Izvor: Tanjug

Petak, 24.04.2015.

16:30

Default images
Foto: Freiimages.com (Ilustracija)

Odgovornost je nesumnjivo obostrana - na strani onih koji su strajkovali, ali i na strranih nadležnih.

Štrajk prosvetara je okončan delimičnim dogovorom, a zbog neispunjavanja svih zahteva, pre svega, izuzimanja iz odluke o smanjenju zarada, kompletno rukovodstvo Unije sindikata prosvetnih radnika je, kako kažu, iz moralnih razloga podnelo ostavke.

Roditelje sada najviše zanima kako će se to što "stariji nisu uspeli da se dogovore na civilizovan način" gotovo pola godine, odraziti na decu, izjavila je Dragana Soćanin iz Udruženja Roditelj.

Ocenivši kompletnu situaciju kao "sramotu srpskog obrazovnog sistema", Soćanin je u izjavi za Tanjug istakla da je odgovornost apsolutno na obe strane i da obe strane moraju da se pozabave pitanjem kako da nadoknade propušteno, a da sve bude bude u najboljem interesu dece.

"Da li je u najboljem interesu da sada nadoknađuju časove i da idu po privatnim časovima kako bi se spremili za malu maturu i da li će im završni ispit biti i kako prilagođen, s obzirom na to da su već izgubili toliko koliko su izgubili", rekla je.

Istakla je da niko nije pitao roditelje šta o tome misle i šta njihova deca o tome misle. To je, kaže, potpuno u drugom planu.

Izrazivši razumevanje za položaj prosvetnih radnika, Soćanin smatra da je tako nešto, ipak, nedopustivo. Ako nešto treba da se menja, onda neka se menja u periodu od juna do avgusta, a ne od septembra, rekla je.

Za nju nije realno da deca u školi sada provode 12 sati i svaku subotu da bi sve nadoknadili.

"Mislim da bi trebalo razmisliti o tome i da se omogući svakom detetu da se pripremi valjano za završni ispit, na taj način što će svaki nastavnik uložiti maksimum truda, a ministarstvo kako zna i ume da nađe način da plati dodatne časove, kako deca ne bi morala da uzimaju privatne", navela je Soćanin.

Ona je navela da iz percepcije roditelja, nije toliko važno ko je na čelu sindikata, i da ostavke kao moralni činovi u ovom trenutku neće pomoći deci.

Potpredsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Miodrag Sokić rekao je Tanjugu da su deca previše gubila nastavu i da se ne može sve nadoknaditi, ali i da će se profesori maksimalno truditi da urade što više.

"Pozitivna činjenica je da su naše kolege i pored štrajka, sa smanjenom nastavom na 30 minuta radili ostale dodatne delatnosti, kao što su dopunska, pripremna nastava, sekcije, takmičenja, tako da su na neki način nadoknjađivali taj gubitak od 15 minuta", rekao je Sokić.

Sokić poštuje to što su sindikalci podneli ostavke jer praktično štrajk prosvetara nije uspeo. Dodaje, međutim, da je to posledica velike napetošti iako su, smatra, oni sjajno vodili taj protest. Sva sindikata su, kaže, radila kao jeda i postignuto je najviše što je bilo moguće.

"Ne kažem da smo postigli previše, najviše smo razočarani time što su prosvetne vlasti bukvalno ugušile štrajk, ali u toj svojoj nesposobnosti, one nisu umele ni da ga uguše, nego su čekale da se uruši, jer su ljudi previše umorni", rekao je Sokić.

Ipak, postignuto je sve drugo osim onog što se odnosilo na zarade, odnosno materijalne naknade.

"Nama preti opasnost povećanja norme, što znači gubitak radnih mesta. Puno je posla do jeseni, a tada će doći red na ministra da ispunjava jednu po jednu obavezu i obećanje koje je dao pre dva dana, pred 45 članova Glavnog odbora", kazao je.

Porparol Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković rekla je da je u tehničkom mandatu i da je kompletno rukovodstvo Unije sindikata- predsednik, potpredsednik i članovi predsedništva dalo ostavku.

"Istina, radili smo najviše i najbolje što smo mogli u prethodnih pet meseci, s obzirom na to da nije ispunjen naš prvi zahtev - izuzimanje od smanjenja zarada, smatrali smo da posle pet meseci treba da podnesemo ostavke iz moralnih razloga, jer nismo uspeli da ispunimo prvi zahtev koji smo postavili sebi u ovom štrajku", rekla je Janković u izjavi za Tanjug.

Kada se govori o nadoknadi časova, Janković je navela da je Unija danas napravila preporuku o tome i da javnost ne treba da se brine, posebno ne roditelji i đaci.

"Ništa deca izgubiti neće, niti su izgubila, niti će izgubiti", rekla je Janković.

Od ponedeljka, 27. aprila, u svim školama nastava će se odvijati redovno, a časovi će trajati uobičajenih 45 minuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: