Milion i po Jermena postali sveci

Jermenska crkva kanonizovala je milion i po Jermena stradalih tokom spornog genocida Otomanskog carstva na početku 20. veka.

Izvor: Beta/AFP

Četvrtak, 23.04.2015.

21:06

Default images
Foto: Beta, AP

Obred kanonizacije po podne je predvodio vrhovni poglavar Jermenske apostolske crkve, katolikos Karekin Drugi.

"Više od miliona Jermena je deportovano, ubijeno i mučeno, ali su ostali verni Hristu", rekao je Karekin Drugi.

Obred je završen večeras u 19.15 sati, kao simbol 1915. godine kada je izvršen masakr.

Oglasila su se zvona svih crkava u Jermeniji, kao i u Madridu, Berlinu, Veneciji i Parizu, gde je održan i minut ćutanja.

Kako navodi Frans pres, proglašenje žrtava masakra svetim najveća je kanonizacija koju je sprovela neka hrišćanska crkva.

U Jerevanu sutra, tokom obeležavanja godišnjice jednog veka od masakra, očekuju više stotina hiljada ljudi, među njima i predsednike Rusije, Francuske i Srbije, Vladimira Putina, Fransoa Olanda i Tomislava Nikolića, i druge zvaničnike iz sveta.

Godišnjicu će obeležiti i jermenska dijaspora, od Los Anđelesa i Stokholma do Pariza i Bejruta.

Istoričari procenjuju da je u Otomanskom carstvu tokom i posle Prvog svetskog rata ubijeno milion i po Jermena, što istoričari smatraju prvim genocidom 20. veka.
Naslednica carstva, Turska Republika, proglašena 1923, negira da je to bio genocid, već tvrdi da su to samo žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva, čiji je broj preuveličan, te da je pogibije bilo na obe strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: