Prosvetari različito o štrajku

Sindikat radnika prosvetnih radnika Srbije priprema se za okončanje štrajka, ali tek pošto potpiše Poseban kolektivni ugovor sa Ministarstvom prosvete.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 23.04.2015.

10:45

Default images
Foto: Thinkstock

S druge strane, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije sutra očekuje zvanično potpisivanje Sporazuma o mirnom rešavanju spornih pitanja sa Ministarstvom prosvete, čime bi taj sindikat okončao petomesečni štrajk.

Sindikat radnika prosvetnih radnika Srbije je u saopštenju najavio da obećanja ministra prosvete Srđana Verbića shvata kao javno formulisanu i izrečenu obavezu Ministarstva prosvete da će u rešavanju problema racionalizacije, poboljšanja materjalnog položaja, izradi platnih razreda, izradi izmena ZOSOV-a, reorganizacije školskih uprava i razgovora sa premijerom, učestvovati i sindikati.

Međutim, kako se navodi u saopštenju SRPS-a, taj sindikat je ministru zamerio da njegova obećanja odudaraju od njegovih mera pritisaka i represije prema sindikatima u štrajku i to u vidu odbijanje od plate, da bi se uticalo na ishod i okončanje štrajka, čime je ministar ugrozio i prava i materjalni položaj profesora u štrajku.

U skladu s tim činjenicama, SRPS je odlučio da sa Ministarstvom prosvete potpiše Sporazum o mirnom rešavanju spornih pitanja i Poseban kolektivni ugovor za osnovne i srednje škole i domove učenika, čime će prestati važnost odluke SRPS o štrajku.

SRPS će pratiti sve što je ministar prosvete obećao i, ako obećanja ministra ne budu poštovana i ispunjavana, sindikat će u septembru, oktobru i novembru pristupiti organizaciji protestnih skupova i, u krajnjem slučaju, u decembru ponovo stupiti u štrajk s neizvesnim završetkom prvog polugodišta, piše u saopštenju SRPS. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije sutra očekuje zvanično potpisivanje Sporazuma o mirnom rešavanju spornih pitanja sa Ministarstvom prosvete, čime bi taj sindikat okončao petomesečni štrajk.

Rukovodstvo ovoga sindikata je od juče u ostavci, ali će sporazum, ipak, potpisati u tehničkom mandatu.

Kako je agenciji Beta rečeno u Uniji u ovom sindikatu organizuje se izborna skupština koja je zakazana za 20. jun.

Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije juče je doneo Odluku o prestanku štrajka, nakon potpisivanja ponuđenog sporazuma.

"Zahvaljujemo se kolegama i zaposlenima u više od 500 škola, koji su nas pratili i podržavali, javnosti koja je razumela naše motive i medijima bez kojih ne bismo bili u stanju da predstavimo mnoge probleme školskog sistema", navedeno je u saopštenju.

Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je juče na Glavnom odboru sindikata prosvetnih radnika, da je uvođenje platnih razreda neophodno i da je to prioritet u radu Ministarstva, saopštila je Unija.

USPRS je ocenila da su takve izjave ministra prve "čvrste garancije o posvećenosti Vlade" štrajkačkim zahtevima, nakon pet meseci od početka štrajka.

"Pratićemo odluke Vlade i biti partneri u donošenju važnog Zakona, koji se tiče platnih grupa i razreda u javnom sektoru i dogovarati iznos nagrada i pomoći zaposlenima u obrazovanju", rečeno je u ovom sindikatu Uniji.

Štrajk prosvetnih radnika skraćenjem časova na 30 minuta počeo je 17. novembra prošle godine.

Dva od četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika obustavili su štrajk februaru.

Sindikat radnika u prosveti Srbije, koji je ostao u štrajku, najavio je da će danas u 11 sati održati sednicu Predsedništva na kojoj treba da odluči o daljim koracima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: