Erdogan: Ne bi Obama rekao genocid

Predsednik Turske Redžep Erdogan izrazio je zadovoljstvo što SAD izbegavaju reč "genocid" za masakr nad Jermenima za vreme Otomanskog carstva 1915. godine.

Izvor: Beta/AFP

Sreda, 22.04.2015.

18:12

Default images
Foto: Beta, AP

Osim toga, on je ocenio da u tome on ima potpunu "podršku" predsednika SAD Baraka Obame.

"Ne bih voleo da od Obame čujem tu reč, a ionako ne očekujem da bi on to uradio. Za Tursku je američki stav potpuno jasan: SAD su protiv priznavanja genocida", rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Irana, Fuadom Masumom.

Bela kuća je juče pozvala na "potpuno, iskreno i pravedno" priznavanje masakra nad nekoliko stotina hiljada Jermena 1915. godine, ali nije upotrebila reč "genocid".

"Već šest godina, od kako je Obama predsednik, zajedno razmatramo to pitanje i složili smo se da to prepustimo istoričarima, a ne političkom rukovodstvu", rekao je Erdogan.

Turska poriče da je Otomansko carstvo sistematski ubijalo Jermene tokom i posle Prvog svetskog rata, te odbacuje termin "genocid" kako taj pokolj nazivaju brojni istoričari i dvadesetak zemalja, među kojima Francuska, Italija i Rusija.

Istoričari procenjuju da je tada ubijeno oko 1,5 miliona Jermena što mnogi smatraju prvim genocidom u 20. veku. Turska navodi da je taj broj preuveličan i da ubijeno oko 500.000 Jermena.

Erdogan je osudio predstojeću komemoraciju, 24. aprila, u Jerevanu povodom 100 godina od masakra.

"Oni (Jermeni) će samo pričati i pričati i vređaće Tursku", rekao je turski predsednik.

Erdogan za petak priprema obeležavanje 100 godina od bitke kod Galipolja, za zauzimanje Istanbula. Ishod te bitke koju su izgubili Britanci i Francuzi, bila je najveći uspeh otomanske vojske u Prvom svetskom ratu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: