"EU da zaustavi plimu migranata"

Italija je izvršila pritisak na EU da preduzme konkretne, čvrste korake kako bi zaustavila plimu migranata na krijumčarskim brodovima na Mediteranu.

Izvor: Beta/AP

Sreda, 22.04.2015.

16:51

Default images
Foto: Beta/AP

Italija je, takođe, zatražila da se postave izbeglički kampovi u zemljama koje se graniče sa Libijom u severnoj Africi, iz koje uglavnom isplovljavaju brodovi sa migrantima, kao i da se preduzme vojna intervencija protiv krijumčara.

"Znamo gde krijumčari drže svoje brodove, gde se okupljaju. Planovi za vojnu intervenciju su tu", rekla je italijanska ministarka odbrane Roberta Pinoti za televiziju Skaj TG24.

Ona je govorila dan pred vanredni sastanak šefova država i vlada EU u Briselu, sazvan posle brodoloma prošlog vikenda kod obala Libije u kojem se, kako se veruje, utopilo više od 800 migranata.

Ako se potvrdi, to će biti najveći broj migranata koji su izgubili život u samo jednom brodolomu na Mediteranu.

Pinoti je rekla da se oprezno nada da će na sutrašnjem samitu EU, sazvanom na zahtev Italije, biti preduzeti opipljivi koraci kada se radi o rešavanju krize migranata.

Stotine migranata stižu na italijanske obale, pošto budu spaseni na moru kada njihovi stari i pretrpani brodovi zapadnu u probleme.

"Mislimo da je ovo trenutak u kojem Evropa treba da odluči da sprovede međunarodnu policijsku operaciju, koja će stati na put ovoj bandi kriminalaca", rekla je Pinoti.

Italija je od početka 2014. spasla živote oko 200.000 migranata na moru, ali njena "plemenita, velikodušna reakcija nije dovoljna", kako je danas rekao italijanski premijer Mateo Renci u obraćanju poslanicima.

"Tražimo od Evrope da bude Evropa, i to ne samo kada dođe vreme da se priprema budžet", rekao je Renci.

On je dodao da bi sveobuhvatna, dugoročna strategija EU, sa obuhvatnijim morskim patrolama i većim prisustvom u južnoj Libiji, pomogla u borbi protiv "vodiča robova 21. veka".

Pinoti je ukazala da je Italija spremna da učestvuje u svakoj vojnoj intervenciji ako to od nje bude traženo, ukoliko ta intervencija bude međunarodna misija, sa mandatom UN.

Ona je dodala da najezda migranata neće prestati, navodeći da je "90 odsto njih iz Nigerije, Etiopije, Somalije, iz mesta gde strahuju da će umreti".

"Ne možemo da ih sprečimo da napuštaju svoje domovine", navela je Pinoti.

I Renci i Pinoti su nagovestili da bi zahtevi za azil mogli da budu obrađivani u izbegličkim kampovima u afričkim zemljama blizu

Libije, što bi moglo da uključuje Tunis, Niger i Sudan.

Pinoti je dodala da bi tada bilo na svim zemljama EU da uzmu učešće u davanju migrantima statusa izbeglice ili azila.

Ona je pozvala na podelu odgovornosti, jer, kako je istakla, "ne mogu svi migranti da dođu u Italiju".

Pošto je Italija prva zemlja EU na koju migranti spuste nogu, oni ostaju u prihvatnim centrima, ponekad i godinama, dok se rešavaju njihovi zahtevi za azil.

Migrantima kojima azil bude odbijen bivaju izdavani nalozi za proterivanje, ali mnogi pobegnu pre njihovog sprovođenja i upute se u severnu Evropu, da bi se sreli s rođacima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: