Lov na brodove s migrantima

Italijanski premijer Mateo Renci rekao je da Evropska unija mora da ima jedinstven stav prema problemu prebacivanja migranata iz afričkih zemalja.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.04.2015.

11:15

Default images
Foto: Beta/AP

Renci je u obraćanju donjem domu parlamenta, nakon što je nekoliko stotina migranata poginulo u nedelju u brodolomu u Mediteranskom moru, rekao da EU mora imati veću ulogu u rešavanju tog problema koji treba rešavati u afričkim zemljama odakle emigranti i dolaze, kao i da im u tome moraju pomoći Ujedinjene nacije.

Govoreći jedan dan uoči vanrednog sastanka lidera EU o tom problemu, Renci je rekao da je veoma optimističan da će EU promeniti taktiku po pitanju migranata, preneo je Rojters.

Strahuje se da je čak 900 migranata poginulo kada je brod, kojim su krenuli iz Libije u noći subota na nedelju, pretrpeo brodolom.

Ta nesreća izazvala je pozive da se preduzmu odlučnije akcije kako bi se zaustavio talas ljudi koji beže iz Afrike zbog rata i teškoća.

Evropska unija je u ponedeljak iznela akcioni plan od 10 tačaka u pokušaju da nađe odgovor na priliv ilegalnih miganata i predupredi nove tragedije.

Plan je predložila Evropska komisija a podržali su je ministri spoljnih i unutrašnjih poslova EU na hitnom sastanku u Luksemburgu.

Plan predviđa povećanje finansijskih sredstava i broja brodova i opreme koji su na raspolaganju u okviru operacije EU za zaštitu granica "Triton" i "Posejdon", preneo je Rojters.

"Triton" je prošle godine zamenio mnogo opsežniju italijansku operaciju "Mare Nostrum" koja je imala za cilj spasavanje izbeglica iz mora zato što su neke članice EU odbile da je dalje finansiraju.

EU će, kako se navodi u akcionom planu, učiniti sistematski napor da uhvati i uništi brodove koje koriste trgovci ljudima koristeći operaciju "Atlanta" kod obala Somalije kao model. To će biti kombinovana civilno-vojna operacija, preneo je Rojters.

Policijske i službe EU za pograničnu kontrolu, azil i tužilaštva će se redovno sastajati i raditi zajedno kako bi prikupili informacije o tome kako šverceri deluju, ušli u trag njihovim finansijskim sredstvima i pomogli da se ti slučajevi istraže, navodi britanska agencija.

Služba EU za pomoć u procesuiranju zahteva za azil će poslati timove u Italiju i Grčku kako bi zajednički obrađivali zahteve.

Akcioni plan predviđa i da će vlade EU uzimati otiske svim migrantima, a EU će razmotriti mehanizme za hitnu relokaciju migranata.

Evropska komisija će, kako se navodi u dokumentu, pokrenuti pilot projekat za raseljavanje izbeglica širom EU.

EU će takođe uspostaviti novi program za brzo vraćanje "neregularnih migranata" u koordinaciji sa evropskom agencijom Fronteks.

Na kraju, EU će se angažovati sa zemljama oko Libije i postaviti imigracione oficire za vezu u inostranstvu kako bi prikupljali informacije o migratornim tokovima i ojačali ulogu delegacija EU u inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: