Najviše cenzure u Eritreji

Afrička država Eritreja premašila je S. Koreju na listi zemalja s najvećom cenzurom koju objavljuje američka nezavisna organizacija Komitet za zaštitu novinara.

Izvor: Beta

Sreda, 22.04.2015.

01:00

Default images
Foto: Freeimages.com (Ilustracija)

Na listi zemalja s najvećim ograničenjima posle Eritreje slede Severna Koreja, Saudijska Arabija, Etiopija, Azerbejdžan, Vijetnam, Iran, Kina, Mjanmar i Kuba.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) je listu sačinio na osnovu istraživanja o upotrebi različitih oblika ograničavanja izveštavanja - hapšenja, represivnih zakona, zlostavljanja novinara i ograničenja pristupa internetu.

Predsednik Eritreje Isaias Aferverki je uspeo da suzbije nezavino izveštavanje, stvorivši medijsku klimu toliko opresivnu da su čak i novinari državnih medija u stalnom strahu od hapšenja, navodi CPJ.

CPJ navodi da su u Eritreji najmanje 23 novinara u zatvoru pri čemu nijednom nije suđeno niti su podignute optužbe. U toj zemlji je rad dozvoljen samo državnim medijima, a poslednji strani izveštač je proteran 2007. godine.

Ta organziacija dodaje da u Eritreji i Severnoj Koreji ima i najmanje korisnika interneta i mobilnih telefona.

CPJ navdi da su u Severnoj Koreji izuzetno ograničeni izvori za nezavisne vesti. Skoro čitav sadržaj u 12 glavnih listova, 20 časopisa i televizijskih i radio programa dolazi od Korejske centralne novinske agencije koja pokriva saopštenja i aktivnosti rukovodstva zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: