Salmonela: Zaražena još jedna osoba

Na infektivno odeljenje čačanske bolnice je iz sela Vranići primljeno još jedno lice zaraženo salmonelom, rekao je direktor te ustanove dr Radoslav Milošević.

Izvor: B92

Sreda, 22.04.2015.

10:50

Default images
Foto: B92

On je dodao da se ne radi o štićeniku tamošnjeg doma za stare.

On je precizirao da je u pitanju muškarac star 85 godina koji ima grčeve u stomaku, temperaturu, dijareju i malaksalost.

"Nije u pitanju štićenik doma za stare 'Dvoje', već lice iz komšiluka, a nažalost stanje dvoje zaraženih koji su već smešteni u našoj zdravstvenoj ustanovi se pogoršalo", rekao je Milošević.

On je rekao da je klinička slika dvoje zaraženih jutros bila bolja.

Trenutno se u bolnici u Čačku nalazi devetoro lica obolelih od salmonele, a u užičkom Zdravstvenom centru jedno.

Epidemija salmonele u domu za stare u Vranićima, koja je odnela pet života, prijavljena je 16. aprila. Konstatovano je da je tamo obolela 41 osoba, među kojima su štićenici, osoblje ustanove i dvoje meštana. Prema Miloševićevim rečima, u domu za stare u Vranićima, epidemija se smiruje, imajući u vidu da nema novoobolelih.

Petoro štićenika doma i tri mediicinske sestre leče se od salmonele na Infektivnom odeljenju čačanske bolnice, a jedna starica je prevezena u užički Zdravstveni centar.

Prema rečima direktorke ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje, dr Ane Mišović od 13 radnika doma, 10 je obolelo. Od štićenika ustanove u Vranićima, zaraženo je 29, od kojih se 18 oporavlja u domu, šestoro je u bolnicama, a petoro je umrlo.

"Najvažnije je da se broj inficiranih ne povećava, uveden je svakodnevni epidemiološki nadzor, predložene su mere i epidemiolog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti redovno obilazi ustanovu", rekla je ona danas Tanjugu.

Prema oceni načelnice inspekcije socijalne zaštite, pri Ministarstvu rada, Biljane Zekavice, uočeni su propusti u radu zaposlenih, ali nemaju težinu da izazovu ovakvu vrstu epidemije.

"Ograđujem se jer još nije izvršen nadzor u čitavom objektu, a takođe nisu završene ni mikrobiološke analize, što je neophodno da bi slika o događaju bila sveobuhvatna ", navela je ona danas u izjavi Tanjugu.

Zekavica kaže da unošenje hrane ne potpada pod Zakon o socijalnoj zaštiti, odnosno da su za to nadležne druge kontrolne službe.

Međutim, kako ističe, u cilju sprečavanja ovakvih situacija ubuduće, potrebno je da na jednom zajedničkom sastanku razne inspekcije usaglase postupanje u takvim slučajevima.

"Dozvola za nastavak rada doma je pod znakom pitanja s obzirom na to šta se dogodilo, ali se čeka konačan izveštaj svih nadležnih koji će utvrditi odstupanja od normativa", zaključila je Zekavica.

Čačanska Policijska uprava formirala je tim koji koji će ispitati sve okolnosti vezane za epidemiju u domu za stare u Vranićima, podsetio je danas načelnik ovdašnje kriminalističke policije, Predrag Pavlović.

"Obdukcioni nalazi za petoro preminulih još uvek nisu završeni, taj postupak će potrajati, a rezultate će saopštiti Osnovno javno tužilaštvo", rekao je on za Tanjug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: