SE rešava masovno špijuniranje

PS SE je velikom većinom glasova usvojila Rezoluciju o masovnom špijuniranju kojom se izražava duboka zabrinutost zbog prakse masovnog špijuniranja.

Izvor: Beta

Utorak, 21.04.2015.

15:48

Default images

Tu praksu, kako se navodi, koriste bezbednosne službe SAD i pojedinih zemalja članica EU.

“PS SE je duboko zabrinuta praksom masovnog špijuniranja koje koriste američka bezbednosna agencija NSA i bezbednosne agencije pojedinih zemalja članica Saveta Evrope kako bi sakupljale, skladištile i analizirale podatke o privatnim licima”, navodi se u rezoluciji koju je pripremio holandski poslanik Piter Omcig.

U pojedinim zemljama "industrija masovnog špijuniranja" toliko je napredovala da preti demokratskim načelima, kao i slobodnom i otvorenom karakteru zapadnog društva. Ovakva praksa nije u skladu sa poštovanjem osnovnih ljudskih prava jer ugrozava pravo na privatnost, pravo na slobodu govora i pravo na informaciju, navodi se u tekstu Rezolucije.

Skupština navodi da je ciljano špijuniranje potencijalnih terorista opravdano kako bi se predupredili zločini, ali istovremeno naglasava da masovno špijuniranje nije donelo velike rezultate u borbi protiv terorizma.

"Borba protiv terorizma koja se zasniva na masovnom špijuniranju predstavlja traženje igle u plastu sena. Kada su svi meta, onda nemate pravu metu", izjavio je izvestilac Piter Omcig.

Izvestilac iz Holandije upozorio je da su politički lideri izgubili kontrolu nad svojim bezbednosnim službama, kao i da velike svetske kompanije poput Gugla i Majkrosofta sarađuju sa američkom bezbednosnom agencijom, što upotrebu interneta čini još nebezbednijom.

U Rezoluciji se navodi da bezbednosne agencije koriste, čak i same stvaraju, nedostatke i prečice u bezbednosti interneta koje potom koriste za špijunažu. Takve prečice, ističe se, lako mogu zloupotrebiti teroristi ili drugi sajber kriminalci.

Usvojenom Rezolucijom o masovnom špijuniranju Savet Evrope poziva svoje članice i zemlje posmatrače da sačuvaju osnovna prava i slobode svojih građana, kao što je pravo na privatnost u digitalnom dobu.

PS SE naglašava da prikupljanje informacija o privatnim licima može biti dozvoljeno samo u slučaju da postoji sudski nalog i opravdana sumnja da je takva akcija potrebna. Istovremeno, PS SE traži prestanak prakse postojanja tajnih sudova.

Mora postojati bolja zakonska i parlamentarna kontrola bezbednosnih službi, kao i bolja zaštita uzbunjivača poput bivšeg američkog obaveštajca Edvarda Snoudena, navodi se u tekstu.

PS SE poziva na izradu međunarodnog kodeksa za upravljanje bezbednosnim službama.

PS SE je sakupljala dokaze o postojanju masovnog špijuniranja od prošle godine. U aprilu 2014. godine bivši američki obaveštajac Edvard Snouden obratio se poslanicima video linkom iz Moskve. On je tada naglasio da američka bezbednosna agencija špijunira i nevladine organizacije, poput Amnesti internešenela, kako u SAD, tako i širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: