"Specijalni sud će biti formiran"

Specijalni sud koji će se baviti pitanjima radnih zločina počinjenih na KiM će biti formiran poručio je predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar.

Izvor: B92

Utorak, 21.04.2015.

15:26

Default images

Kako je on naveo, sud će biti oformljen u kosovskom parlamentu ili u Savetu bezbednostu UN.

"Koliko čujem od prijatelja, osnivanje Specijalnog Suda ne moze se zaustaviti...Neformiranje suda bilo bi velika šteta i ja bih zbog toga mnogo strahovao", rekao je Zbogar na konferenciji posvećenoj formiranju tog suda na kojoj su učestvovali poslanici i politički analitičari.

On je priznao da su ljudi na Kosovu skeptični kada je reč o radu tog suda ali je dodao da je sada vreme da Kosovo "otkloni taj crni oblak".

"Sud neće oštetiti imidž Kosova, već će ga očistiti...", rekao je Žbogar i dodao da kada se govori o izveštaju Dika Martija ili sumnje o ratnim zločinima to se, kako je rekao, tiče nekoliko pojedinaca.

"Sada je došlo vreme da se sa tim optužbama suoče pojedinci, a ne Kosovo", kazao je Žbogar.

Prema njegovim rečima, proces osnivanja Specijalnog suda treba da bude kredibilan, nestranački i da obelodani istinu za izrečene optužbe.

Zbogar smatra da će nakon osnivanja suda Kosovo moći da počne jedan novi proces koji bi imao uitcaja u odnosima Kosova sa međunarodnim partnerima, prenosi prištinski "Expres".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: