Crna Gora prva po broju političara

Crna Gora je po broju političkih stranaka i političara "po glavi stanovnika" prva u regionu, prenela je Televizija Crne Gore.

Izvor: Beta

Utorak, 21.04.2015.

19:11

Default images
Foto: Thinkstock.com

U Crnoj Gori sada ima 59 zvanično registrovanih političkih stranaka, od čega 46 aktivnih, a 18 je u parlamentu. Samo u ovoj godini do sada je osnovano pet novih političkih stranaka, a očekuju se i nove.

Od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori pre četvrt veka, na političkoj sceni Crne Gore "prodefilovalo" je više od stotinu političkih stranaka.

Nema političke partije u Crnoj Gori koja nije doživela unutrašnje podele. Neke od njih su se delile po nekoliko puta, a deoba nisu bile pošteđene ni njihove "ćerke" partije.

Iz državnog budžeta Crne Gore godišnje se izdvoji oko pet miliona evra radi finansiranja političkih partija.

Poslanici imaju znatno veće plate od prosečnih u Crnoj Gori.

Poslanički status prate druge privilegije, a oni koji iz parlamenta odlaze u penziju imaju primanja i do dve hiljade evra.

Da bi u Crnoj Gori bila osnovana politička partija, potrebno je sakupiti 200 potpisa građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: