Linta: HDZ za etničko čišćenje Srba

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta osudio je izjavu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović o upotrebi ćirilice u Vukovaru.

Izvor: B92

Utorak, 21.04.2015.

11:15

Default images
Foto: Medijacentar

Naime, ona je izjavila da nametanje i forsiranje ćirilice u Vukovaru na natpisima javnih ustanova otvara stare rane Hrvatima u tom gradu koji su pretrpeli stradanja.

Sprovođenje Ustavnog zakona je deo evropskih obaveza Hrvatske, navodi on, jer je za otvaranje pregovora o Poglavlju 23 „Pravosuđe i ljudska prava“ juna 2010. godine Vlada morala da izradi akcioni plan za sprovođenje tog dokumenta.

"Pored toga, Grabar Kitarović ignoriše činjenicu da do početka rata u Vukovaru nije bilo ubistava Hrvata, ali jeste Srba i da Hrvatska i dalje ne priznaje srpske žrtve", piše Linta.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica podseća hrvatsku predsednicu i bivšu dogogodišnju članicu HDZ-a Grabar Kitarović da je Gradsko veće Vukovara jula 2009. godine donelo Statut Grada Vukovara kojim je uvedena slobodna upotreba srpskog jezika i ćirilice u tom gradu.

Za usvajanje navedenog Statuta glasali su, dodaje on, pored odbornika Samostalne demokratske srpske stranke, i odbornici Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske stranke prava.

"Postavlja se pitanje kako HDZ-u i hrvatskim braniteljima 2009. i 2010. godine nije smetala ćirlilica u Vukovaru a počela je da im smeta nakon 01. jula 2013. godine kada je Hrvatska primljena u članstvo Evropske unije? Odgovor je veoma jasan. Hrvatska demokratska zajednica nikad nije odustala od programa etničkog čišćenja Srba", zaključio je Linta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: