Han: Neodlučni koče Srbiju

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je da otvaranje pregovaračkih poglavlja koči grupa "neodlučnih" zemalja.

Izvor: B92

Utorak, 21.04.2015.

19:01

Default images
Foto: Beta/AP

On je rekao da će pokušati da ih ubedi da promene mišljenje.

"Smatramo da je u zajedničkom interesu da se poglavlja što pre otvore", rekao je Han novinarima u Briselu posle susreta s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i dodao da među članicama EU ima zemalja koje su neodlučne po tom pitanju.

"Učinićemo sve da ih narednih nedelja ubedimo da promene mišljenje", izjavio je Han.

On je kazao da je Srbija praktično spremna da se otvori poglavlje 32 o kontroli finansija, ali da se postavlja pitanje kriterijuma za otvaranje poglavlja 35, koje je u vezi s normalizacijom odnosa Beograda i Prištine.

"To je političko pitanje", rekao je Han i istakao da bi, po njegovom mišljenju, otvaranje poglavlja dalo novi zamah procesu integracije celog regiona u Evropsku uniju.

Vučić je istakao da Srbija ubrzano završava akcione planove za poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, i da će taj posao biti završen već za nekoliko dana.

"Neću da krijem da sam tražio otvaranje pregovora u junu", rekao je premijer i zahvalio Hanu na podršci u tom stavu.

On je, takođe, podvukao da bi otvaranje poglavlja ne samo dalo podstrek za dalje reforme, nego bi iz simboličkih razloga mnogo značilo za srpski narod.

Han i Vučić su se bilateralno sreli na marginama danas održanog mini samita šest premijera sa Zapadnog Balkana posvećenog regionalnom saobraćajnom povezivanju.

U Briselu bi večeras trebalo da se održi i nova runda dijaloga Beograda i Prištine, na kojoj će beogradsku delegaciju predvoditi Vučić, a prištinsku kosovski premijer Isa Mustafa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: