Ruske snage ubile vođu ekstremista

Ruske specijalne snage ubile su vođu grupe povezane s Al Kaidom na Kavkazu, saopštila je danas ruska služba za borbu protiv terorizma.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.04.2015.

19:16

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Aliaškab Kebekov je prošle godine došao na čelo organizacije Kavkaski emirat, pošto je ubijen osnivač Doku Umarov, koji je preuzeo odgovornost za velike napade u Rusiji. Kebekov je prošle nedelje stavljen na američku listu terorista.

Kavkaski emirat je labavo povezana organizacija pobunjeničkih grupa koje traže osnivanje nezavisne islamske države na severnom Kavkazu, oblasti pretežno naseljenoj muslimanima, koja obuhvata i ruske republike Čečeniju i Dagestan.

Ruski Nacionalni antiteroristički komitet (NAK) saopštio je danas da su specijalne snage ubile Kebekova i još dvojicu ekstremista pošto su ih dan ranije opkolile u jednoj kući u Dagestanu.

Dagestan je postao središte pobune islamista koja se proširila Kavkazom posle dva rata u Čečeniji.

NAK je saopštio da je Kebekov pomagao u organizaciji dvostrukog samoubilačkog napada krajem 2013. u Volgogradu u kojem su ubijena 34 čoveka, a ranjeno je još 100 ljudi.

"On je bio ključna veza u finansijskoj strukturi Kavkaskog emirata, organizujući iznudu novca od stanovništva", naveo je NAK.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: