"Evropa kriva za smrt migranata"

Evropa je kolektivno kriva za smrt migranata na Mediteranu, ocenio je osnivač organizacije "Lekari bez granica" i bivši francuski ministar Bernar Kušner.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.04.2015.

10:59

Default images
Foto: Gettyimages

"U ovom slučaju, Evropa je kriva jer nije pomogla osobama u nevolji, to je naša sramota", kazao je Kušner u intervjuu za Pariske novine.

On je dodao da je to kažnjivo prema francuskom zakonu.

"Pre bilo čega drugog, pružimo uže spasa ljudima koji se dave formiranjem evropske spasilačke flote od 28 članica EU, od kojih svaka treba da obezbedi po jedan brod", kazao je Kušner.

Pošto je 700 migranata izgubilo život, jer se njihov brod prevrnuo u Mediteranu, raste pritisak na Evropu da odbaci antimigrantske predrasude i pronadje novac da im pomogne, dok traju previranaja u Libiji i najgora kriza na Bliskom istoku, prenosi Rojters.

Izvršni direktor agencije za pograničnu kontrolu EU Fronteks Fabris Legeri rekao je za Radio RTL da je, od kad je uspostavljen program Triton za zaštitu granica 1. novembra, njegova agencija pomogla da se spase trećina svih migranata na Mediteranu.

EU ima moralnu dužnost da spreči nove tragedije na Mediteranu, izjavila je Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini. Ona je najavila da će o tome uskoro raspravljati i šefovi država i vlada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: