"Nisam negirao zločin u Srebrenici"

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da je njegova poseta Potočarima da bi odao poštu stradalim Bošnjacima u Srebrenici pokazala ljudski odnos prema žrtvama.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.04.2015.

23:46

Default images
Foto: Tanjug

Osim toga, Dodik je istakao da je protiv politizacije tog zločina.

"Nikad nisam negirao da je u Srebrenici bio strašan zločin i da je bio nepotreban kao i svi ratovi koji su vođeni na ovom prostoru", rekao je Dodik.

Dodik je za Federalnu televiziju kazao da neće prisustvovati obeležavanju 11. jula u Potočarima, jer to mnogi politizuju, naglasivši da je u Potočare otišao samovoljno, kada nije bilo velike medijske pompe oko toga.

"Uvek sam smatrao da žrtvama treba odati počast, ali sam bio protiv politizacije koja je snažno vezana za sam zločin", rekao je Dodik i podsetio da je Republika Srpska svake godine imala izaslanika na obeležavanju 11. jula u Potočarima, preneli su mediji u BiH.

Dodik je naglasio da ga politizacija zločina u Srebrenici, kojom se pokušava nametnuti kolektivna odgovornost, dovodi u poziciju da ne prihvati kvalifikaciju genocida.

On je naveo da se zalaže za uspostavljanje nove međunarodne komisije u kojoj bi bili i Srbi i Bošnjaci i najviši svetski autoriteti, koja bi tačno utvrdila šta se desilo na području Srebrenice, jer bi to bilo najbolje za pomirenje.

Navodeći da ne pristaje na način na koji se piše o zločinima na području Srebrenice, Dodik je rekao da su tamo masovno stradali i Srbi.

"Zašto je problem da se utvrdi kompletna istina o Srebrenici? U suprotnom će biti stalno više istina", naglasio je Dodik, podsetivši da je postojala međunarodna komisija za istraživanje zločina u Jasenovcu u Drugom svetskom ratu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: