Janković: Stefanović je morao znati

Zaštitnik građana je saopštio da je pištolj, kojim se pre 22 godine ubio njegov prijatelj, bio registrovan na njegovo ime i da svi podaci o tome postoje u MUP.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.04.2015.

23:18

Default images
Foto: Beta, arhiva

Saša Janković je naveo i da je stoga ministar Nebojša Stefanović "morao ili mogao znati", da je laž da je oružje bilo nelegalno.

"Ministar unutrašnjih poslova, u čijem ministarstvu stoje podaci o registrovanom oružju i vlasnicima, mogao je da ove činjenice saopšti javnosti i prekine svaku dilemu, ako je iko ima. Umesto toga, dr Nebojša Stefanović je danas izjavio da će on (!) da se konsultuje sa tužiocem o tome da li je slučaj zastareo i tako sugerisao da je 'slučaj' postojao, odnosno da je pištolj zaista bio nelegalan. A morao je, ili mogao, znati da je to laž", objavio je Janković na Tviteru.

Janković je naveo da je tragična činjenica da je pre 22 godine jedan od njegovih najbližih prijatelja izvršio samoubistvo u stanu njegovog oca u kome je tada živeo, pištoljem uredno registrovanim na njegovo ime, u momentu kada nije bio kod kuće.

"Tabloid Informer otkrio je nešto što nikada nije skrivano i uprkos jasnom demantiju nastavio sa kampanjom laži. Tabloid, bez ikakvog osnova, nastavlja da tvrdi da je pištolj CZ99 serijski br. 42004 kojim je izvršeno samoubistvo bio nelegalan. Kampanju laži dalje širi Televizija Pink", dodao je Janković.

Kako je naveo, prost uvid u registar podataka o oružju u posedu građana, koji vodi MUP, dokazuje da je prvi vlasnik tog pištolja, koji je kupljen u fabričkoj prodavnici u Kragujevcu, bio njegov otac.

"Dan pre tragedije pištolj je sa očevog preregistovan je na moje (registarski broj oružnog lista, koji je izdat u mom rodnom gradu Loznici, bio je 7391). Pištoj je bio u mom vlasništvu narednih 15 godina, dok ga 13.11.2008. godine nisam prodao i novi vlasnik ga u Beogradu registrovao na svoje ime. Na sreću, iako je oružni list vraćen MUP-u kada sam oružje otuđio, ove podatke sam sačuvao", dodao je Janković.

Ministar unutrašnjih poslova Stefanović je ranije danas rekao da će konsultovati Tužilaštvo u vezi medijskih napisa da se prijatelj Jankovića 1993. ubio iz pištolja Zaštitnika građana za koji, kako se tvrdi, on tada nije imao dozvolu.

"Prošlo je mnogo godina od tada i moramo da vidimo da li je uopšte pravno moguće nakon, svega tog vremena (reagovati)", rekao je ministar novinarima.

Napomenuvši da je o svemu obavešten iz medija, Stefanović je rekao da će se konsultovati sa Tužilaštvom o tome, ali i o drugim interesantnim pitanjima - da li je to oružje bilo registrovano i na čije ime, te da li je za to oružje postojala dozvola.

"Informer" je objavio da se u stanu Janković na Novom Beogradu, 1. aprila 1993 , pištoljem CZ 99 ubio njegov drug Predrag Gojković iz Loznice i da je u istrazi utvrđeno da je taj pištolj Jankovićevo vlasništvo, a da on za njega nema oružani list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: