Napad na Jankovića ili njegov rad?

Napadi na ombudsmana Sašu Jankovića su mrcvarenje jedne ličnosti da prestane sa kontrolom izvršne vlasti, smatra Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.04.2015.

21:17

Default images

Vladimir Đukanović iz SNS-a, pak, navodi da je ovde reč o kritici rada i pozivanju na odgovornost zaštitnika građana.

Poslanik SNS-a je u Temi dana na TV B92 rekao da je danas iz novina saznao o slučaju samoubistva s kojim se povezuje i Janković.

"Pojma nemam, prvi put sam ovako nešto pročitao i nije mi neobično. Uvek možete postaviti pitanje nečije odgovornosti. Ukoliko to nije tačno vlasnik medija neka odgovara, ja u to ne želim da ulazim. Moja kritika ka Jankoviću je usmerena na njegov rad".

Popović, međutim, smatra da je reč o napadu na ličnost Jankovića.

"Ovde se radi o napadu na ličnost, iznose se klevete i to se sve radi u medijima koji su pod kontrolom SNS-a zato što institucija zaštitnika građana radi kako treba i zato što proizvodi kvalitetne dokumente i neizbežna je kritika izvršne vlasti."

Đukanović tvrdi da niko iz izvršne vlasti nije kritikovao Jankovića, već samo poslanici koji na to i po zakonu imaju pravo.

"Niko iz izvršne vlasti nije kritikovao gospodina Jankovića, samo smo mi poslanici kritikovali njegov rad jer po zakonu on odgovara Skupštini Srbije. SNS od kada je postala vladajuća stranka je omogućila da njegovi izveštaji dođu na dnevni red. Ja sam lično tražio da podnese ostavku ili da se pokrene postupak o razrešenju. To je u opisu našeg posla. Hoćete to pravo da nam oduzmete ili je Janković ličnost o kojoj ništa ne sme da se kaže?", rekao je Đukanović.

"Mislim da gospodin Đukanović podcenjuje vaše gledalište. Naravno da je ovo aktivnost izvršne vlasti. Ministri su ga nazivali izdajnikom. Bez podrške Vučića nije moguće pokrenuti ovako nešto. A 126 poslanika SNS je dovoljno da se razreši zaštitnik građana, ali je ovo napad na ličnost Jankovića", kazao je Popović.

Poslanik SNS-a je ponovio da su izveštaji ombudsmana političke izjave i opet mu savetovao da podnese ostavku i izađe na izbore i da ne zloupotrebljava svoj položaj u političke svrhe.

Popović je naveo da treba zaštiti Jankovića od parlamenta i ovakvih napada.

"Izvršna vlast je toliko moćna u Srbiji da je progutala svaku, a ne samo javnu vlast. Mislim da je trenutak da se demokratska javnost trgne i stane u odbranu institucije zaštitnika građana, a ne ličnosti ombudsmana".

"Slažem se da treba zaštititi instituciju zaštitnika građana, ali od samog Jankovića. Na SNS-u je da odluči da li hoće ili neće da smeni Jankovića", zaključio je Đukanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: