Ministri u Gazi zbog Hamasa

Ministri iz palestinske vlade jedinstva posetili su Pojas Gaze, deset meseci nakon inauguracije, u nadi da podstaknu proces pomirenja s islamističkim Hamasom.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 19.04.2015.

22:35

Default images

Osam ministara, svi sa druge palestinske teritorije - Zapadne obale, provešće nedelju dana u Gazi, u pokušaju da izdejstvuju koncesije od Hamasa, koji i dalje kontroliše Pojas, iako je postignut dogovor o jedinstvu.

Hamas je silom preuzeo kontrolu nad Gazom sredinom 2007. godine, pobedivši snage lojalne sekularnom Fatahu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Na osnovu dogovora od prošle godine rivali su se saglasili da osnuju vladu nacionalnog jedinstva, koju čine tehnokrate. Hamasovaca nema u toj vladi, ali je Hamas, organizacija koju međunarodna zajednica smatra terorističkom, podržava. Ipak malo napretka je postignuto u naporima za ujedinjenje i Zapadna obala i Gaza su i dalje podeljene i taj jaz je glavna prepreka Abasovom cilju da osnuje nezavisnu državu na obe teritorije, navodi Asošijeted pres.

Premijer Rami Hamdalah, koji je nedavno posetio Gazu, nije danas došao.

Jedan od najvećih izazova je integrisanje 40.000 zaposlenih u javnim službama, koje je angažovao Hamas, u Abasovu međunarodnu priznatu Palestinsku upravu. Hamas insistira da oni zadrže svoje poslove. Neslaganje oko toga sprečava napredak u svim ostalim oblastima, uključujući obnovu Gaze posle razornog rata s Izraelom u leto prošle godine.

"Vlada je zadužena da učini prodor i predstavi praktični plan da integriše sve zaposlene", rekao je Ihab Bsaiso, portparol vade.

Tokom prethodne dve noći bilo je eksplozija blizu sedišta vlade, zgrade UN i kancelarije vrhovnog tužica, koga je postavio Hamas.

Eksplozije nisu izazvale povrede, ni štetu, ali su prethodile poseti ministara. U novembru je slična eksplozija navela premijera da otkaže posetu. Policija u Gazi je saopštila da istražuje te incidente.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: