Biznismen novi premijer Finske

Opoziciona, liberalna Partija centra je, prema preliminarnim rezultatima, odnela pobedu na parlamentarnim izborima u Finskoj.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 19.04.2015.

22:09

Default images
Foto: Beta, AP

Partija centra je daleko isprednjačila ispred konzervativne Partije nacionalne koalicije premijera Aleksandera Stuba, prenosi AFP.

Ukoliko preliminarni rezultati budu potvrđeni, lider Partije centra Juha Sipila, 53-godišnji biznismen, relativno nov u politici, će biti naredni finski premijer.

Prema podacima koje je objavila finska televizija YLE, Partija centra je osvojila 47 mesta u parlamentu, Socijaldemokratska stranka 38, Stubova konzervativna Partija nacionalne koalicije 37 mesta, a desničarska, evroskeptična Stranka Finaca 33 poslanička mesta.

Finski premijer Aleksander Stub priznao je poraz na parlamentarnim izborima.

"Izgleda da je Partija centra pobedila. Čestitam", rekao je Stub za televiziju YLE.

Glavni adut Sipile u predizbornoj kampanji bilo je njegovo poznavanje sveta biznisa, zaricanje da će posle tri godine recesije i stagnacije, štednje i neuspešnih reformi vratiti finsku ekonomiju na pravi put, kao i obećanje da će u roku od deset godina u domaćem privatnom sektoru biti otvoreno 200.000 novih radnih mesta.

"Potrebna su nam hrabra rešenja i rukovodstvo koje je usmereno na ostvarivanje ciljeva", poručio je Sipila uoči izbora.

Ukoliko bude potvrđena pobeda Sipiline partije, njegov prvi zadatak će biti da izabere koalicione partnere. Analitičari procenjuju da Sipilu u tom pogledu iščekuje nekoliko teških nedelja. On još uvek nije objavio koje su to druge partije u zemlji sa kojima bi želeo da sarađuje.

Finska je dugo bila jedna od najhvaljenijih članica evrozone, ali se očigledno poslednjih godina nije najbolje prilagodila ubrzanim promenama ekonomske klime.

Dva stuba finske ekonomije - sektori šumarstva i visoke tehnologije, na kojem je nekad dominirao gigant Nokija - su dramatično opala, a najveći privredni partneri zemlje - Rusija i druge države članice evrozone i sami su u ekonomskim problemima.

Nezaposlenost u Finskoj je na najvišem nivou od 2003. godine i iznosi 9,2 odsto.

Kako se navodi, na izborima je 4,5 miliona Finaca sa glasačkim pravom biralo 200 poslanika po proporcionalnom izbornom sistemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: