"Mediteran nije morsko groblje"

Grčki premijer Aleksis Cipras, pozvao je vlade zemalja EU da neodložno predlože plan za rešavanje problema priliva velikog broja izbeglica koji dolaze u Evropu.

Izvor: B92

Nedelja, 19.04.2015.

21:25

Default images
Foto: Tanjug

"Niko od nas ne može da bude pasivan kada je na stotine duša izgubljeno u Mediteranu u pokušaju da pobegnu od rata i siromaštva", naveo je Cipras, ističući da je neophodno preuzeti akciju da se zaustave stalne tragedije i da se zaustavi da Mediteran "postane morsko groblje".

Grčki premijer je predložio da bi plan trebalo da obuhvati tri nivoa.

Prvi bi bio poboljšanje struktura koje se bave migracijama i spasilačkim akcijama u Mediteranu, zatim pružanje podrške mediteranskim zemljama koje primaju veliki broj migranata i izbeglica uz pravednu raspodelu tereta u finansijskom smislu.

Pročitajte još: EU planira da održi vanredan sastanak posvećen problemu ilegalnih imigranata, saopštio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Treći nivo je preduzimanje diplomatske inicijative za mirno rešenje sukoba u Siriji, Iraku i Libiji.

Cipras je naveo da je razgovarao telefonom sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem i da je podržao njegov predlog da se održi hitan sastanak o tom pitanju, prenela je agencija ANA.

"Nema vremena za gubljenje. Sporost košta ljudskih života", poručio je Cipras.

Povodom nesreće, nešto ranije, oglasila se i Siriza, čiji je lider Cipras.

Nesreća je još jedan dokaz da politika EU prema migrantima ima "razorne rezultate" i mora biti revidirana, saopštila je Siriza.

U vreme kada su Severna Afrika i Bliski istok u plamenu, promena evropske politike je hitno potrebna, saopštila je pres služba Sirize.

"Stalne nesreće brodova koji prevoze izbeglice i migrante su sramne za našu kulturu. Hitno nam je potreban drugačiji pristup pitanju migranata kako izbeglice ne bi više bili tretirani kao kriminalci, ali potrebno je i sveobuhvatno rešenje ovog problema koje ne opterećuje unilateralno samo zemlje Mediterana, posebno Grčku i Italiju", dodaje se u saopštenju, prenela je ANA.

Strahuje se da se blizu 700 migranata udavilo kada se ribarski brod u kome su se nalazili prevrnuo u noći između subote i nedelje nedaleko od libijske obale.

Podsećamo, premjer Italije Mateo Renci je ranije tokom dana izjavio da zvaničnici nisu u poziciji da provere ili potvrde da je na krijumčarskom brodu koji se prevrnuo bilo 700 migranata koliko kažu očevici.

Osim toga, šef agencije UN za izbeglice Antonio Gutereš je naveo da nova nesreća migranata na Mediteranu pokazuje potrebu za jačanjem kapaciteta spasilačkih operacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: