Kiparski Turci biraju predsednika

Tursko stanovništvo severnog dela Kipra bira novog lidera, od kojeg će zavisiti obnavljanje pregovora o ujedinjenju s južnim delom ostrva.

Izvor: B92

Nedelja, 19.04.2015.

12:11

Default images

Oko 177.000 stanovnika s pravom glasa biraće između sedam predsedničkih kandidata.

Glavni protivkandidati sadašnjem lideru Dervisu Eroglu, bliskom turskim vlastima, su predsednica skupštine Sibel Siber i bivši gradonačelnik Nikozije Mustafa Akinči.

Rezultati se očekuju tokom noći, a ako nijedan kandidat ne dobije dovoljno glasova, drugi krug biće održan sledeće sedmice.

Pobednik izbora će sa predsednkom Kiparske Republike Nikosom Anastasijadesom obnoviti pregovore o ujedinjenju Kipra, podeljenog 1974. kada je Turska okupirala severni deo ostrva.

Oko 1.000 vojnika UN nadgleda "zelenu liniju" koja deli ostrvo na dva dela, Kiparsku Republiku na jugu i Tursku Republiku Severni Kipar, koju priznaje samo Turska, na severu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: