Iračke snage preuzele rafineriju

Iračke snage ponovo su preuzele najveću rafineriju u zemlji od Islamske države, saopštili su predstavnici bezbednosnih snaga.

Izvor: Tanjug

Subota, 18.04.2015.

19:29

Default images
Foto: Beta/AP

Pobunjenici su napali iračku rafineriju Baiju pre nedelju dana minirali su sigurnosnu zaštitu oko nje i zauzeli nekoliko instalacija, uključujući i rezervoare.

Portparol iračkih antiterorističkih snaga Sabah al-Noamani kazao je Rojtersu da je vojska koja štiti rafineriju ponovo preuzela većinu objekata, mada još uvek postoje manji džepovi sa pobunjenicima, levo od mesta. "Očekujemo da ćemo povratiti potpunu kontrolu kroz par sati", kazao je Sabah.

Iračke snage su prošle godine uspele jednom da preuzmu rafineriju od militanata, ali su ponovo izgubile kontrolu nad njom. Islamska država je pretrpela ubedljiv poraz ovog meseca, kada ih je iračka vojska i šiitske paravojne informacije isterala iz grada Tikrita, ali su oni uzvratili na Baiji u zapadnoj provinciji Anbar.

Na hiljade porodica napustilo je Anbar poslednjih dana pošto je ID došla do Ramadija i lokalne vlasti su upozorile da bi grad mogao da padne.

Dva člana pokrajinskog saveta i predstavnik policije, koja je stacionirana u Ramadi su rekli da su pojačanja na putu i da grad više nije u neposrednoj opasnosti. "Opasnost je i dalje tu, ali je situacija bolja nego juče ", rekao je pokrajinski clan saveta Sabah Karhout.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: