Zatvorenici mogu biti ubijeni gasom

Američka savezna država Oklahoma postala je prva država u kojoj je dozvoljeno ubiti gasom zatvorenike osuđene na smrt, piše “Independent“.

Izvor: B92

Subota, 18.04.2015.

18:07

Default images
www.sxc.hu

Novi zakon dozvoljava da se zatvoreniti ubiju korišćenjem azota, a taj akt potpisala je guvernerka Meri Folin.

Alternativna smrtna kazna je dozvoljena u slučajevima kada nije moguće koristiti smrtonosnu injekciju zbog odluke suda ili manjka hemijskih sredstava.

Sve smrtne kazne u Oklahomi su trenutno na čekanju dok državni zvaničnici razmatraju da li je korišnćenje tri leka u smrtonosnim injekcijama ustavno.

Pristalice novog zahteva smatraju da je upotreba azota “bezbolna metoda egzekucije“, koja ne zahteva prisutnost medicinskih eksperata.

“Podržavam ovaj zakon jer verujem da je potrebno da smrtna kazna bude efikasna, a ne okrutna. Ovo je Oklahomi dalo drugu mogućnost i ispunjava sve standarde“, rekla je guvernerka.

Promene u zakonu su usledile nakon što prošle godine nije uspela egzekucija nad Klejtonom Loketom, koji je osuđen za ubistvo devetnaestogodišnje devojke, koja je živa zakopana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: