Ruska opozicija se ujedinjuje

Marginalizovane ruske opozicione partije ubijenog Borisa Njemcova RPR-Parnas i Partija progresa najavile su koaliciju za pralamentarne izbore 2016. godine.

Izvor: Tanjug

Subota, 18.04.2015.

12:15

Default images
Aleksej Navaljni, foto: Beta/AP

RPR-Parnas i Partija progresa Alekseja Navljnija planiraju zajedničke kandidate kako na tim, tako i na lokalnim izborima ove godine, prenosi AFP.

Te partije u saopštenju optužuju vlasti pod predsednikom Putinom da su uspostavile autoritarni sistem, koji je izbrisao opoziciju, uništio ekonomiju i gurnuo zemlju u sukob sa Ukrajinom.

"Ubistvo Njemcova u blizini Kremlja u februaru, pokazalo je definitivno da je pravni sistem razbijen", navodi se u saopštenju.

Dve partije su navele da su se zbog toga okupile "na zajedničkoj platformi koja ne prihvata laži, kurupuciju i agresiju".

Njemmcovu partiju sada predvodi bivši premijer Mihail Kasjanov.

Njemcovi opozicioni saveznici optužili su Kremlj da je imao udela u ubistvu Njemncova, ali su vlasti to porekle i uhapsile su petoricu jludi, koje su osumnjičile za taj zločin.

Navaljni je 38. godišnji antikorupcijski bloger koji je postao harizmatični lider opozicionog pokreta protiv Putina za vreme protesta 2011. i 2012. godien.

On je zatim izneo niz optužbi za korupciju, za koje je tvrdio da su politički motivisane, pa je mesece proveo u kućnom pritvoru, prenosi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: