KiM:Zapad dao mnogo, ostvareno malo

Stepen demokratije na KiM je nizak, korupcije visok, a uloga EU neadekvatna, smatra bivši direktor ekonomskog odeljenja Međunarodne civilne kancelarije na KiM.

Izvor: B92

Subota, 18.04.2015.

09:50

Default images

Andrea Lorenco Kapusela je istragu u vezi optužbi za korupciju u Euleksu nazvao "olujom u šoljici čaja".

Bilo bi zanimljivo znati zašto su uprkos tolikom političkom i finansijskom ulogu, UN i EU na Kosovu ostvarile tako malo, kaže Kapusela u intervjuu frankfurtskim "Vestima", najavljujući svoju knjigu u kojoj se bavi tom temom.

"Jedan od glavnih neuspeha međunarodne zajednice jeste što nije učinila dovoljno da ojača demokratiju na Kosovu. Uradila je malo više na pisanju zakona, ali su oni zaobilaženi kada su bili nezgodni", ocenio je on.

Na konstataciju da je utisak da su funkcioneri EU i SAD pomogli cvetanju korupcije, da su prvi izbegavali zakone, Kapusela je kazao da možda oni nisu bili prvi koji su zaobilazili zakone, ali da su dozvolili kosovskoj eliti to da radi.

"Na primer, prošle godine jedan evropski ambasador priznao je da je u 2010. godini međunarodna zajednica zatvorila oči na izbornu prevaru. Međunarodna zajednica nije mogla da uradi ništa gore za razvoj kosovske demokratije nego da zatvara oči pred manipulacijama u velikim razmerama prvih opštih izbora od proglašenja nezavisnosti", naglasio je on.

Upitan da li ima među tim predstavnicima EU i SAD onih čiji bi rad pravosuđe trebalo da istraži, Kapusela je odgovorio da ne zna nikog, osim možda bivšeg američkog ambasadora.

"Ne zbog toga što sam siguran da je on učinio nešto protivzakonito, ali na osnovu onoga što je izašlo u štampi o njemu bilo bi pametno da njegova vlada pažljivo pogleda šta je on radio na Kosovu. Sasvim je verovatno da je među više hiljada međunarodnih zvaničnika, koji su služili na Kosovu neko možda koristio svoj položaj za ličnu dobit", rekao je on.

Kapusela je uveren da je bilo nekoliko slučajeva i da misli da jedan zvaničnik UN pobegao sa nekoliko miliona evra.

Za istragu o navodima bivše tužiteljke Marije Bamije o korupciji u Euleksu kaže daje to bila "oluja u šoljici čaja" i prilično nesrećna istraga, jer su optužbe bile smetnja glavnom problemu, a ugled onih koje je optužila nepotrebno je potamljen.

"Nikada nisam smatrao njene optužbe verodostojnim, napisao sam i zašto. Izveštaj Žan-Pol Žaka ih je uglavnom odbacio, zaključivši da ni Euleks ni Brisel nisu nastojali da pokriju skandal. Ipak, Žak je pronašao mnogo primera lošeg upravljanja, nestručnosti i konfuzije u načinu kako je Euleks izašao na kraj sa celom aferom, što se poklapa sa mojom analizom", ukazao je on.

Što se njegove knjige tiče, Kapusela je kazao da će je pročitati nekolicina koja je zainteresovana za Kosovo, a oni već znaju da međunarodna intervencija nije uspela da ostvari svoje ciljeve, tako da nije siguran da će nešto promeniti.

On se, međutim, nada da će to otvoriti debatu, jer bez obzira da li je njegova analiza tačna, korisno je razgovarati o tome zašto su UN, Zapad i EU ostvarili tako malo uprkos tolikim političkim i finansijskim ulaganjima.

Knjiga, prema njegovim rečima, ne sadrži nikakve nove činjenice o korupciji, ali ukazuje na mnoge od njih i nudi tumačenje.

"Takve činjenice garantuju istrage, ali nijedna o kojima sam govorio nije istraživana. Euleks nije baš pokušavao da suzbija korupciju, a kosovski pravosudni sistem je nesposoban da to uradi. Ne mislim da će mnogo istraga o korupciji biti otvoreno jer je Euleks izgubio izvršnu vlast, ali se nadam da će pritisak građana Kosova na domaće pravosuđe to da promeni", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: