"Tači nije tražio da dođe u BG"

Zamenik premijera Kosova Hašim Tači nije zvanično zatražio odobrenje za posetu Beogradu, rekao je direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić

Izvor: B92

Subota, 18.04.2015.

09:05

Default images
Foto: Tanjug

On je ocenio da je najava njegovog dolaska "kao bura u čaši vode".

Đurić je kazao da procedura propisuje da je se zvaničani zahtev za posetu upiti 72 sata ranije, preko oficira za vezu, ali da takav zahtev nije stigao.

"Gospodin Tači nije tražio odobranje za posetu, niti Srbija organizuje bilo kakav skup na kom bi Tači mogao da učestvuje, niti takav skup organizuje međunarodna zajednica. Reč je o buri u časi vode ili odvraćanju pažnje sa značajnijih tema", rekao je Đurić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

S druge strane, zamenik šefa kosovske diplomatije Petrit Seljimi je za "Danas" izjavio da je srpska strana blagovremeno obaveštena o Tačijevom dolasku i da čekaju odgovor Beograda.

Dodao je da je prethodnih dana bilo puno loših izjava koje su davali Hašim Tači i albanski premijer Edi Rama, a koji su pozvali na destabilizaciju regiona, zbog čega sada žele da skrenu pažnju sa toga.

"Oni su pretrpeli određenu političku štetu i u međunarodnim krugovima i u regionu, ... i kao da je bilo potrebno da se baci u fokus neka izmišljena tema", ocenio je Đurić.

Upitan kakva bi rekacija Beograda bila kada bi Tači ipak došao da prisustvuje nevladinom skupu u Beogradu koji je zakazan za sledeću nedelju, on je kazao da bi on bio tretiran kao i bilo koji drugi građanin Srbije.

"I u tom smislu i taj naš građanin bi se u skladu sa našim zakonoma našao kao predmet rada određenih institucija", rekao je Đurić.

Povodom predstojeće runde razgovora u Birselu zakazane za 21. april, Đurić je kazao da će osnovne teme razgovora biti formiranje Zajednice srpskih opština, pitanje imovine, energetike i telekomunikacija.

"Ima mnogo problema i zadatka koji su pred nama, naročito pred pokrajinskim institucijama, jer šest prvih tačka koje se tiču prava Srba su potpuno neostravane", rekao je Đurić.

On je povodom godišnjice od potpisivanja Briselskog sporazuma dodao i da je Beograd ispunio sve što je tim sporazumom propisano i da se sada očekuje da međunarodna zajednica, kao garant sporazuma, "ispuni svoj deo posla".

"Osnivanje Zajednice sprskih opština je nešto za šta ćemo se sigurno izboriti, jer ćemo kao vlada istrajati na tome", poručio je Đurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: