SLO: Nema slučajeva ebole

Danas je iz Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Ljubljani otpuštena bolesnica za koju se sumnjalo da je obolela od smrtonosne ebole.

Izvor: B92

Subota, 18.04.2015.

19:54

Default images

Kako je saopštio UKC, danas su od Instituta za mikrobiologiju ljubljanskog medicinskog fakulteta dobili negativan nalaz čime je isključeno da se radi o eboli.

Ta bolesnica je u sredu, nakon povratka iz Zapadne Afrike gde je ebola raširena, imala visoku temperaturu zbog čega je primljena u Kliniku za infektivne bolesti.

Sve do odbacivanja sumnje na ebolu, taj slučaj je tretiran kao da se radi o toj bolesti.

Nalaz prvih uzoraka je bio negativan već u četvrtak, ali je do konačnog, današnjeg isključivanja sumnje na ebolu, morala biti obavljena još jedna analiza.

Ebola je akutna virusna bolest s visokim stepenom smrtnosti. Simptomi su nespecifični: povišena telesna temperatura, zamor, gubitak apetite, povraćanje, bolovi u stomaku i mišićima.

Neki bolesnici mogu, međutim, imati i obilno krvarenje i može doći i do prestanka rada više organa.

Za dijagnozu ebole je važan podatak da li je obolela osoba bila na ugroženom području.

Do sada najteža epidemija te bolesti počela je decembra 2013. godine u Zapadnoj Africi i pogodila Liberiju, Sijera Leone i Gvineju. Ta epidemija tokom koje je umrlo više od deset hiljada ljudi, još nije završena.

Da bi bio proglašen prestanak epidemije u nekoj zemlji, od poslednjeg potvrđenog slučaja zaraze mora proći dvostruki period inkubacije,

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: