Održan pomen žrtvama Džermanvingsa

U katedrali u Kelnu uz ekumensku božju službu i prisustvo najviših državnika Nemačke, Španije i Francuske održan je centralni pomen žrtvama Džermanvingsa.

Izvor: B92

Petak, 17.04.2015.

12:45

Default images
Foto: Tanjug

Centralnom pomenu prisustvovali su nemački kancelar Angela Merkel, predsednik države Joahim Gauk, predsednik Bundestaga Norbert Lamert, članovi francuske i španske vlade, šef vlade Severne Rajne-Vestfalije Hanelore Kraft, generalni konzul Republike Srbije u Diseldorfu Nebojša Košutić i drugi gosti i predstavnici javnog života Nemačke.

Centralni pomen za 150 žrtava avionske nesreće, u kojoj je najviše stradalo Nemaca i Španaca, direktno je prenosila nemačka televizija, a u Nemačkoj su danas, u znak žalosti, zastave postavljene na pola koplja.

Najveći deo oko 1.200 mesta u katedrali zauzeli su gosti i rodbina nastradalih, a štampa je pisala da su i Lubicevi roditelji dobili poziv, ali da nisu došli.
Foto: Tanjug
Kompanija Lufthansa, čija je "kćerka firma" Džermanvings, zbog nedostatka mesta u katedrali, dodatno je iznajmila svečanu salu "Gircenih" u gradskom jezgru, gde je 1.000 ljudi putem "video-linka" pratilo božju službu.

Ova centralna ceremonija održana je uz najviše mere bezbednosti, kao prilikom državnih poseta, uz angažman snajperista, eksperata za uklanjanje eksploziva, policijskih helikoptera i stručnjaka savezne i pokrajinske kriminalističke službe.

Tragedija Džermanvingsa, za koju je, prema istrazi odgovoran kopilot Lubic, izazvala je brojne rasprava o bezbednosti i boljoj medicinskoj kontroli letačkog osoblja, ali i zahteve za ponovnim uvođenjem kontrole ličnih dokumenata u vazdušnom prostoru zemalja, članica Šengenske zone. Ona je označila jednu prekretnicu u civilnom vazduhoplovstu, kažu eksperti.

U tragediji aviona koji se srušio 24. marta u francuskim Alpima nastradalo je 150 ljudi, za njih je danas u Kelnskoj katedrali upaljeno 150 sveća.

Među žrtvama bile su i dve bebe i 16 đaka gimnazije iz Halterna, grada u Severno Rajni-Vestfaliji koji su, zajedno sa dve nastavnice, vraćali sa kursa španskog jezika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: