"Odgovoriti Beogradu istom merom"

Analitičar Jeton Keljmendi kritikovao je kosovske zvaničnike zbog toga što nisu reagovali na poruku da će Hašim Tači biti uhapšen ukoliko dođe u Beograd.

Izvor: B92

Petak, 17.04.2015.

10:56

Default images

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Hašim Tači prihvatio je da učestvuje na konferenciji u organizaciji jedne nevladine organizacije 24. aprila u Beogradu.

"Sramota je za (premijera) Isa Mustafu i (predsednicu) Atifete Jahjagu što se nisu oglasili oko mogućeg hašpenja Tačija u Beogradu", rekao je Keljmendi za prištinski list "Bota sot".

Ipak, on smatra da takva najava Beograda može, kako kaže, "samo još više da osnaži" poziciju Tačija na kosovskoj političkoj sceni.

Keljmendijev kolega, Fadilj Ljepaja, kaže da Tači ne može ide u Beograd bez odobrenja vlasti bez obzira na to da li konferenciju organizuju neke međunarodne, ili nevladine organizacije.

Jer, ukazao je, svakako da je nedavna poseta ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića Prištini učinjena sa odobrenjem ovdašnjih vlasti.

S druge strane, analitičar Nedžemdin Spahiju smatra da Kosovo treba da odgovori istom merom, odnosno da, kako se navodi, na pretnje hapšenjem odgovori istom merom.

"Ministarstvo inostranih poslova Kosova treba da kaže da, ako je zamenik premijera Kosova persona non grata u Srbiji, onda će i premijer Srbije biti proglašen personom non grada u Prištini i to će da traje toliko vremena koliko traje takav stav Srbije za zamenika premijera vlade Kosova", rekao je Spahiju, prenela je "Bota sot".

Organizator konferencije o evropskim integracijama zapadnog Balkana, Omladinski odbor za obrazovanje, saopštio je juče da je Tači potvrdio svoj dolazak u Beograd na konferenciju koja će se održati od 23. do 25. aprila.

Podsećamo, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je poternica za Hašimom Tačijem u Srbiji na snazi tako da on može da bude uhapšen ako dođe u Beograd, što je potvrdio i ministar policije Nebojša Stefanović, koji je naveo da će Tači biti priveden ukoliko dođe u Beograd.

U Briselu juče nisu želeli da komentarišu eventualnu posetu Tačija Beogradu jer, kako su naveli, EU ne učestvuje u organizaciji pomenute konferencije.

Inače, Tači je u Srbiji "proglašen ratnim zločincem" i za njim je raspisana poternica zbog njegove uloge u sukobu na Kosovu od 1998. do 1999. godine, a sud u Srbiji ga je 1997. godine u odsustvu osudio na 10 godina zatvora zbog terorizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: