“I Bler je došao pa nije priveden“

Briselski sporazum je nešto najgore što se desilo Srbima na KiM, ali su odnosi između Beograda i Prištine daleko mirniji.

Izvor: B92

Petak, 17.04.2015.

21:21

Default images

To su stavovi koje su u Temi dana centralnih Vesti B92 izneli poslanik SDS Goran Bogdanović i novinar Idro Seferi, a u vezi sa najavljenim dolaskom vicepremijera Kosova Hašima Tačija u Beograd.

“Informacije su da je Tači već potvrdio dolazak pre nekoliko nedelja. On je to potvrdio i u intervjuu koji sam radio sa njim i rekao da su njegov razlog dolaska poruke mira. Bilo bi suludo da je njegov dolazak ispadne provokacija, a mislim da bi bilo jako pozitivno da Srbija primi ministra spoljnih poslova Kosova, ali je problem što je to Hašim Tači“, naveo je Seferi.

Poslanik SDS je naveo da ne veruje da će Tači biti uhapšen ako dođe u Beograd.

“Ne znam da li će doći, nije na meni da procenjujem ni da li će ga nadležni hapsiti. Imali smo slične situacije nedavno, poternica postoji i za Tonijem Blerom pa on nije hapšen. I ovoga puta mogu da poverujem da neće doći do toga. Tenzije se stvaraju kad je najmanje potrebno, da smo imali objašnjen Briselski sporazum onda bismo drugačije sagledavali situaciju. Ko god je imao priliku da vidi Briselski sporazum, video bi da u njemu piše da zvaničnici mogu da posećuju jedni druge, ali se nigde ne pominju nikakve poternice. Briselski sporazum je nešto najgore što je moglo da se desi Srbima na Kosmetu, nije jasan niti transparentan i zato dolazimu u situaciju da razmatramo da li Tači može da dođe u Beograd, odnosno da li neko iz Srbije može da ode na Kosmet. Moram da primetim licemerje, kada se Boris Tadić rukovao sa Tačijem govorilo se da je to izdaja, a sada imate situaciju da se sa Tačijem potpisuju sporazumi koji implicitno priznaju nezavisnost Kosova“, istakao je Bogadnović.

Seferi smatra da su se tenzije na relaciji Beograd-Priština smirile.

“Javnost se zagrevala time što je Tači na toj funkciji i sada smo u situaciji da se sa njim pregovara. Ni Srbija ni Kosovo nisu učinili ništa za sporazum, to je problem za odnose i bolji život građana. Ti sporazumi imaju svoje mane i pozitivne stvari. Ne bi bilo tenzija da sada dođe u Beograd. Ne znam koliko policajaca treba da ga čuva, ali ako je za dobrobit odnosa nema potrebe za dalje tenzije. Pre pet goina niko ne bi postavljao pitanje da li Tači treba da dođe, odgovor bi bio “ne“, ali sada ne znamo šta će biti odgovor Vlade Srbije. Jedno je sigurno, tenzije su se stišale“, smatra Seferi.

Bogdanović je saglasan sa određenim tvrdnjama da postoje pritisci iz EU za dolazak Tačija u Beograd.

“Postoje pritisci, jedan od organizatora tog skupa na kom treba da prisustvuje Tači je Ambasada Velike Britanije. Ako hoćemo saradnju, moramo da prevaziđemo prerasude. Najlakše je da kažem “neka ga uhapse“, Vlada Srbije mora da poštuje zakon, kada su potpisivali Briselski sporazum morali su da razmišljaju o ovome, a ne da uvek neko drugi bude kriv“, ocenjuje Boganović.

Za Seferija je nezamislivo da Tači bude uhapšen u Beogradu.

“Nezamislivo je, Vlada Kosova najpre treba da informiše oficira za vezu Vlade Srbije u Prištini, koji dalje prosleđuje informaciju Vladi Srbije, a koja treba da izda odobrenje. To će se desiti samo ukoliko Vlada Srbije bude dobila neke poene kod Evropske unije“, ističe Seferi.

Gosti Teme dana su za kraj kratko dali svoju ocenu na pitanje, da li će Hašim Tači doći u Beograd.

“Ne verujem da će on doći i da će Vlada Srbije dati dozvolu, mada me ne bi iznenadilo da se pogaze izjave koje su nedavno date“, odgovorio je Bogdanović.

“Svi su rekli da se neće rukovati sa njim, pa su se rukovali, šanse da dođe su 40%, a ako bude došao, to će biti novi početak Albanaca i Srba, nevezano za pregovore koji su u krajnjoj liniji nevažni“, zaključio je Seferi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: