HRV: U Srbiji zlostavljaju migrante

Policija u Srbiji zlostavlja i vređa migrante i tražioce azila, uskraćuje im zaštitu i isteruje ih iz zemlje, saopštila je organizacija Hjuman rajts voč.

Izvor: B92

Sreda, 15.04.2015.

07:20

Default images
Foto: Tanjug/Arhiva

Ova organizacija poziva vlasti u Beogradu da sprovedu istragu i odgovorne privedu pravdi.

Aktivisti HRV-a razgovarali su s migrantima i tražiocima azila koji su opisali napade, pretnje, vređanje i iznudu, uskraćivanje obaveznih specijalnih mera zaštite za decu bez pratnje, te vraćanja po kratkom postupku u Makedoniju.

Neke porodice i deca bez pratnje kažu da su bili odbijeni kada su pokušali da se registruju kao tražioci azila i da su spavali napolju, na ledenoj hladnoći, navodi se u saopštenju HRV-a. "Vlasti Srbije trebalo bi da pruže zaštitu tražiocima azila i migrantima, uključujući i decu koja beže od rata i progona, a ne da dozvole da policija vrši nasilje nad njima", izjavila je agenciji Beta Emina Ćerimović, istražiteljka pri HRV.

Od novembra 2014. do januara 2015. godine HRV je na više lokacija u Srbiji i Makedoniji razgovarao sa 81 tražiocem azila i migrantom, među kojima sa 18 dece, od kojih je 17 bilo bez pratnje.

Najviše zlostavljanja migranata bilo je u Subotici, na jugu i istoku Srbije, kao i u Beogradu.

Policijsko zlostavljanje

Migranati i tražioci azila, njih dvadeset šestoro, izjavilo je da ih je policija primoravala da im predaju novac i mobilne telefone, uz korišćenje pretnji i nasilja.

Oni su opisali incidente policijskog zlostavljanja u Subotici, Beogradu i na jugu i istoku Srbije.

Hjuman rajts voč je u novembru i decembru obavio tri posete neformalnim kampovima u i oko fabrike Ciglana u Subotici, pograničnom gradu u blizini granice Srbije sa Mađarskom.

Više od 50 lica, među njima i žene i veoma mala deca, spavalo je u improvizovanim šatorima, na ciglama i gomilama papira, uz loše ili nikakvo sklonište od ledene hladnoće – a temperature su se noću spuštale i do minus pet stepeni Celzijus.

Tibor Varga, lokalni pastor koji migrantima obezbeđuje ćebad i hranu, kaže da ponekad u fabrici cigala ima i preko 100 ljudi, te da posebno zabrinjava to što tu živi toliko mnogo porodicasa malom decom i dece bez pratnje od samo 12 godina.

Četrnaest tamošnjih lica izjavilo je da im je policija pretila privođenjem i deportacijom ako im ne predaju novac i mobilne telefone. Sedam njih reklo je da ih je policija tukla ili šamarala, ili upotrebilabiber-sprej, a onda im oduzimala novac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: