Tači u poseti Beogradu?

Kosovski ministar spoljnih poslova Hasim Tači prihvatio je poziv da 24. aprila dođe u Beograd, potvrdio je njegov zamenik Peterit Seljimi.

Izvor: B92

Sreda, 15.04.2015.

10:16

Default images
Foto: Beta

Zadatak je srpskih vlasti da mu garantuju bezbedan boravak, dodao je on.

"Primili smo poziv za konferenciju u Beogradu, mogu da potvrdim da je Tači odgovorio preliminarno pozitivno i da je spreman da učestvuje na ovom događaju civilnog društva", rekao je Seljimi za agenciju Beta.

"Konferencija je fokusirana na mlade i pomirenje, a verujemo da je ova tema od značaja i za Kosovo i za Srbiju, pošto se nadamo da ima volje da se kreće napred u procesu evropskih integracija", dodao je on.

Tači je pozvan na skup "EU integracija Zapadnog Balkana: možemo bolje zajedno" koju 24. aprila organizuje nevladina organizacija Omladinski odbor za obrazovanje.

Seljimi je rekao da su kosovska vlada i policija "bile u stanju da garantuju potpunu sigurnost i predsedniku Nikoliću, premijeru Vučiću i drugim visokim zvaničnicima Srbije koji su posetili Kosovo".

"Mi se nadamo da su srpske vlasti takođe voljne i u mogućnosti da urade isto. Naravno, na kraju nisu gosti nego domaćini ti koji mogu da odgovaraju da li je moguće organizovati ovu posetu", rekao je kosovski zvaničnik.

Po njegovim rečima, ovakve posete i kontakti političara visokog nivoa pomažu da se uspostavi atmosfera poverenja i napretka na Balkanu.

"Zamenik premijera Hašim Tači nikada ranije nije bio u Beogradu i možda bi ova poseta bila test da se vidi dokle smo stigli sa normalizacijom prilika između Kosova i Srbije", rekao je Seljimi za agenciju Beta.

Kako navode prištinski mediji, Beograd je u "nelagodnoj situaciji" zbog velikog pritiska koji na Srbiju vrši EU.

Pojedini portali, pozivajući se na različite izvore, tvrde da će Srbija tokom prve Tačijeve posete Beogradu, za bezbednost skupa kome će on prisustvovati, angažovati čak 4.000 policajaca.

I beogradski "Danas" najavljuje mogućnost dolaska Tačija u Beograd.

Prema sagovornicima beogradskog dnevnika, "EU lobira da se poseta dogodi, a vlada u Beogradu ove sedmice treba da donese odluku u vezi sa njegovim dolaskom".

Tači, jedan od vođa bivše OVK, u Srbiji je optuživan za ratne zločine, ali je nejasno da li se protiv njega trenutno vodi neki postupak.

Međutim, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je sumnju u to da će zamenik premijera Kosova Hašim Tači "bez dogovora sa srpskom vladom" doći u Beograd.

DSS: Tači u Beogradu sramota za Vladu Srbije

Predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić ocenila je da bi dolazak ministra spoljnih poslova Kosova Hašima Tačija u Beograd bila "sramota za Vladu Srbije" i da mu niko ne može garantovati bezbednost.

"Dolazak Tačija u Beograd predstavljao bi veliku sramotu za Vladu Srbije, poniženje za ceo srpski narod i uvredu za sve žrtve albanskog terorizma na Kosovu i Metohiji. U Beograd nije dobrošao ratni zločinac poznatiji kao 'Zmija', osoba koja ima okrvavljene ruke i koja je odgovorna za zločine i progon Srba na Kosovu i Metohiji", navela je Sanda Rašković Ivić.

Predsednica DSS-a je zatražila od Vlade Srbije da se "hitno oglasi i saopšti da Hašim Tači nije dobrodošao i da ne može da učestvuje na konferenciji ministara spoljnih poslova zemalja zapadnog Balkana".

"U suprotnom, upozoravamo vlast da niko neće moći da garantuje da će njegov dolazak u srpsku prestonicu proći bezbedno, imajući u vidu zločine i patnju koju je naneo našem narodu i gradjanima", navodi se u izjavi za medije.

Sanda Rašković Ivić je dodala da je jedino mesto u Beogradu gde je Tači dobrodošao "sud za ratne zločine".

Zamenik premijera Kosova Hašim Tači načelno je prihvatio poziv na jedan skup u Beogradu 24. aprila i zadatak je srpskih vlasti da mu garantuju bezbedan boravak, rekao je danas zamenik ministra spoljnih Kosova Petrit Seljimi.

"Primili smo poziv za konferenciju u Beogradu, mogu da potvrdim da je Tači odgovorio preliminarno pozitivno i da je spreman da učestvuje na ovom dogadjaju civilnog društva. Konferencija je fokusirana na mlade i pomirenje, a verujemo da je ova tema od značaja i za Kosovo i za Srbiju, pošto se nadamo da ima volje da se kreće napred u procesu evropskih integracija", rekao je Seljimi za agenciju Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: