MUP Srbije odbacio navode HRV

MUP Srbije negirao je navode iz izveštaja "Hjuman rajts voča" prema kojima srpska policija zlostavlja i maltretira tražilaca azila i migranata.

Izvor: B92

Sreda, 15.04.2015.

12:01

Default images
Foto: Tanjug

U saopštenju dostavljenom agenciji AP se navodi da se migranti dosad nisu žalili srpskim vlastima zbog navodnog maltretiranja, objavila je američka agencija.

"Tvrdnje koje su migranti i tražioci azila izneli organizaciji HRV nisu podržani činjenicama i dokazima koji bi doprineli utvrđivanju konkretne odgovornosti zaposlenih u policiji i graničnoj policiji", piše u saopštenju.

HRV, sa sedištem u Njujorku, objavio je jutros na svom sajtu da je putem intervjua sa migrantima i tražiocima azila ta organizacija došla do informacija o nasilnim napadima, pretnjama, uvredama, ucenama, odbijanju davanja tražene specijalne zaštite za decu bez pratnje odraslih, kao i grupnom slanju migranata natrag u Makedoniju.

"Srpske vlasti bi trebalo da štite tražioce azila i migrante, uključujući decu koja beže od rata i progona, a ne da dopuštaju policiji da ih zlostavlja. Vlasti treba da hitno spreče policiju da primenjuje zastrašivanje i zlostavljanje i da odgovorne za to pozove na odgovornost", izjavila je istražiteljka HRV Emina Ćerimović.

HRV je između novembra prošle i januara ove godine ispitala 81 tražioca azila i migranta, među kojima i 18 dece, na više lokacija u Srbiji i Makedoniji.

Ta organizacija je došla do informacija da migranti i tražioci azila doživljavaju zlostavljanje od strane srpske policije, posebno u Subotici, ali i na jugu i istoku Srbije, kao i u Beogradu.

Predstavnici HRW su se po ovom pitanju sastali sa zvaničnicima srpskog državnog Komesarijata za izbeglice i migracije, sa ombudsmanom, kao i predstavnicima nevladinih organizacija, agencije UN za izbeglice, UNHCR i delegacije Evropske unije u Srbiji, ali zvaničnici srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova nisu pristali na sastanak sa predstavnicima HRW, uprkos više puta ponovljenim zahtevima, navodi se na sajtu te organizacije.

"Ukoliko Srbija zaista teži tome da postane članica EU, trebalo bi da stane na kraj policijskom zlostavljanju i da hitno istraži navode o lošem postupanju policije", istakla je Ćherimović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: