DS: Veliki pritisci SNS: Neistinito

Demokratska stranka optužila je SNS za prekrajanje vlasti u opštini Inđija, za ucene i pretnje upućene odbornicima demokrata.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 13.04.2015.

14:00

Default images

Osim toga, iz DS-a su pozvali premijera Aleksandra Vučića i ministra unutrašnjih poslova Neobojšu Stefanovića da to zaustave.

Ubrzo su na to reagovali iz Srpske napredne stranke i pa je tako njihov funkcioner Aleksandar Martinović insistirao da se odmah raspišu izbori u Vojvodini i da bude smenjen "kriminalni i korumpirani režim Bojana Pajtića".

Osim toga, Martinović je za navode demokrata o pritiscima na njihove odbornike u Inđiji rekao da su "lažni i neistiniti".

Predsednik Pokrajinskog odbora DS Milan Vasin rekao je na konferenciji za novinare da SNS "po ko zna koji put, po starom i oprobanom receptu, otimanjem mandata, ucenama i pretnjama pokušava da promeni vlast".

Vasin je rekao da je isti scenario primenjen na Irig, Titel i Beočin i da je sada došao red na Inđiju, gde su odbornici DS, kako tvrdi, izloženi pretnjama, ucenama i pritiscima, kako bi vlast u toj opštini bila promenjena.

"DS je sa svojim koalicionim partnerima već 15 godina na vlasti u Inđiji koja je za to vreme postala simbol razvijene opštine u Srbiji, s jednom od najvećih industrijskih zona i brojnim međunarodnim priznanjima kao najprivlačnija opština za strane investicije", naveo je Vasin.

Predsednik te opštine Petar Filipović rekao je da Dragoljub Trifunović, čiji je nadimak Čarli, u ime SNS pokušava da sruši vlast u Inđiji, koju sada čine 23 odbornika DS i SPS.

Filipović je naveo da je Trifunović tužen jer preduzeću Ingas duguje više od milion dinara.

Navodi i da je Trifunović sa nekoliko direktora republičkih javnih preduzeća posećivao odbornike demokrata, pretio im da će ostati bez posla u tim preduzećima ili da će biti premešteni na niža radna mesta.

"Dugo su se naši odbornici odupirali tim pritiscima", nastavio je Filipović i rekao da je prošlog četvrtka pet odbornika DS i jedan iz SPS potpisalo inicijativu za smenjivanje lokalne vlasti, "a znamo da to nisu uradili svojevoljno".

Filipović tvrdi da je među odbornicima koji je izložen pritiscima i ucenama i njegov lični prijatelj Bojan Tatić iz Maradika, koga, kako navodi, dva čoveka drže u jednoj vrsti izolacije u njegovoj kući.

Osim toga, on navodi da je došao pred Tatićevu kuću, a da mu je on samo rekao: "Nemoj da mi prilaziš, idi, idi".

"Njegovi najbliži rođaci su nam preneli da u njegovoj kući sede dva čoveka i ne dozvoljavaju da mu iko priđe. Kako biste vi to nazvali", rekao je Filipović i dodao da pet odbornika DS i jedan iz SPS, "noć uoči Velikog petka, nisu izdržali pritiske" i da su potpisali inicijativu za smenu predsednika opštine i predsednika Skupštine opštine.

Filipović je dodao da od tada niko ne može da stupi u kontakt sa njima, a napominje da je uveren da tu inicijativu nikad ne bi potpisali samovoljno.

"U Inđiji ovo neće proći. DS je 15 godina na vlasti i Inđija je za to vreme postala ozbiljan i razvijen grad. Pozivam Nebojšu Stefanovića i Aleksandra Vučića da zaustave pritiske, pravne i fizičke, na naše odbornike", istakao je Filipović, najavljujući krivične prijave protiv Trifunovića, odbornika koji su potpisali inicijativu, ali i da će zatražiti zaštitu međunarodnih institucija, poput OEBS-a.

Filipović je najavio podnošenje krivičnih prijava protiv pet odbornika Demokratske stranke (DS) i jednog odbornika socijalista, koji su prošle nedelje potpisali inicijativu za smenjivanje lokalne vlasti.

Martinović: Navodi iz DS lažni i neistiniti

Martinović je na konferenciji za novinare naglasio da šef pokrajinske vlade Bojan Pajtić i DS beže od izbora ne samo zbog toga što će na njima izgubiti, već i zato što se plaše krivične odgovornosti.

"Očigledno je da DS i Pajtić ne uživaju bilo kakvo poverenje građana Vojvodine i da nemaju nikakav politički legitimitet. Oni beže od izbora jer se plaše ne samo izborne, već i krivične odgovornosti. Pajtić i njegova kamarila u Vojvodini se plaše da ne odu u zatvor", rekao je Martinović.

On je napomenuo da građani Vojvodine znaju za brojne malverzacije, pre svega kada su u pitanju Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine, Fond za razvoj Vojvodine, Sekratarijat za nauku i tehnološki razvoj, a koje "isključivo služe za finansiranje DS, Pajtića i njegovih prijatelja, odnosno preduzeća koja su pod direktnom ili indirektnom kontrolom DS".

Prema njegovim rečima, do danas nije završeno privođenje nameni dvorca u Novom Bečeju za potrebe dece ometene u razvoju, ali su "kriminalci iz DS uspeli da ukradu preko milion evra za realizaciju tog projekta".

"Vojvodina je poprište kriminala i korupcije i gotovo sve institucije u pokrajini koje imaju bilo kakve veze sa novcem su u službi DS, na način koji je nezakonit", napomenuo je Martinović.

Povodom optužbi demokrata da SNS pritiscima i ucenama na odbornike DS u Inđiji pokušava da smeni vlast u toj opštini, Martinović je kazao da bi pokrajinskom rukovodstvu te stranke bilo bolje da se bavi svojim poslom i oporavkom vojvođanske privrede, umesto što iznosi "laži i neistine".

Optužbe demokrata Martinović ocenjuje kao pokušaj da se blaćenjem i neistinama omalovaži volja građana Vojvodine i Inđije, budući da su demokrate ubedljivo izgubile izbore u Vojvodini na prošlogodišnjim izborima.

Martinović je dodao da DS od 45 opština i gradova u Srbiji nije prešla cenzus u 19, među kojima je i Inđija.

"Njima se svašta priviđa u tom strahu, pa i da neko pritiska odbornike u Inđiji, a radi se o tome da niko više ne može da trpi vlast Pajtića", rekao je Martinović, navodeći i da je "bruka i sramota" vladati u Vojvodini sa 5,86 odsto glasova.

Uz napomenu da su inicijativu za smenu vlasti u Inđiji potpisali odbornici SNS, SRS, LSV, pet iz DS i jedan iz SPS, Martinović je naglasio da Inđija nije jedina opština u kojoj odbornici DS napuštaju politiku koju vodi Pajtić, ne želeći da budu deo "kriminalnog sistema i taoci takve politike".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: