"Neutralisati one koji žele rat"

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko treba da neutrališe one koji žele da Ukrajinu ponovo uvuku u građanski rat, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Izvor: B92

Nedelja, 12.04.2015.

16:58

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

"Već sam rekao, tokom sastanaka sa evropskim ministrima i svojim ukrajinskim kolegom: svi razumeju da Petro Porošenko ima prilično ozbiljnu opoziciju, štaviše, opasno radikalnu opoziciju koja traži veličanje Stepana Bandere (ukrajinski nacionalistički vođa tokom Drugog svetskog rata)", kazao je Lavrov za nedeljni TV program "Vesti".

Lavrov je podsetio da je reč o čoveku koji je 1. marta 2014. rekao da na "Krimu ne sme biti Rusa".

"Pre svega, ovo je poruka poslata žiteljima Krima i drugim stanovnicima Ukrajine koji govore ruski pre nego što je priča o takozvanom separatizmu počela. Drugo, on sada savetuje predsednika Ukrajine", rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je ponovio da "Porošenko ima opoziciju i da mora da uzme u obzir osećanja u Vrhovnoj radi i koalicionih partnera".

"Verujem da ukoliko je Petro Porošenko predsednik mira i ako je vodio zaista iskrene razgovore o dokumentu iz Minska, on mora da očuva svoju pravednost i stoga neutrališe one koji žele ponovo da uvuku Ukrajinu u građanski rat", rekao je Lavrov.

"Do sada, međutim, on pokušava da nadmaši ove radikale na njihovom polju. U ovom slučaju, pojedinac može da se popne na ogradu, sa koje će biti veoma teško sići", dodao je Lavrov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: